En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« skrivet: 14 maj 2017, 19:58:10 »
 Snabb rapport från en kryssning med M/S Birka nu i helgen!

Pris:
Mycket bra, då vi fick både hytt och Barbequebuffé för 650:-/pers, bara maten kostade 495:-! Bokade en Insidehytt, men ringde Birka och bokade om till en specifik hytt av typen Seaside! Finns några sådana hytter som säljs som inside då dom har begränsad utsikt på grund av livräddningsflottar.

Mat: Kvällen helt ok, Barbequebuffén var inte värd 495:-, men ändå bra, vi åt klockan 21.00 så det var ganska lugnt bak i Compagniet. Konstigt dock att man blandar buffégäster med Ala Cárte gäster!
Maten på hemresan höll på att sluta i katastrof! Vi gick som vanligt för att äta i Bistron/Bakfickan, möts av en bestämd tjej som tvingar alla gäster att sitta ihopträngda i Compagniet. Vi frågar varför vi inte får sitta i den klassiska Bakfickan? Får till svar, "att vi fyller en del först"!!!
Ok, men vi vill sitta vid fönstret... NÄE DET FÅR NI INTE, NI FÅR TA DEN PLATS JAG GER ER!!! Ok, på den nivån vill Birka behandla sina matgäster.... Vi återkommer efter 5 minuter, då är första delen uppfylld och dom börjar fylla nästa, får ett fönsterbord, men ingen service istället, inte ens ett hej av servitrisen!

Då går vi och pratar med Hovmästaren, hon fixar direkt bord i den klassiska delen av Bakfickan och vi blir nöjda och mätta.
Men Birka, det här är inte ok!!! Konkurrensen är stenhård på Östersjön, det finns tex ett fartyg vid namn Viking-Cinderella som seglar samtidigt där man inte tvingar folk att sitta ihopträngda...
Vi har varit med om detta tidigare på Birka, att man gärna tränger ihop folk på liten yta bara för att underlätta serveringen!

Party:
Lördagskvällen helt ok, ovanligt bra band som spelade, inget dansband! Men synd att man numera inte har nattklubb på Terrassen utan nere i den sunkiga dansbaren som verkligen är i akut behov av uppsnyggning!
Dag 2 var dock en besvikelse, inte något som helst intresse av att bjuda på party, snarare tvärtom! Det var begravningsstämning i barerna då man bara spelade ballader! Trodde att hela grejen med kryssning var att det skulle vara lite party dag 2? Kan det vara ordningsproblem på bussarna som fått Birka att styra det hela till en lung hemresa???

Personal:

Här finns mycket att ordna, dom flesta är bra, men det finns fortfarande många som behöver lära sig lite hur man jobbar i service! Viking-Cinderella vinner lätt den här matchen! Man får ibland känslan av att just för att man är på en båt och inte bara kan gå vidare, så kan man behandla folk dåligt.

Har varit Birka trogen som första hands alternativ på kortkryssar, men nu blir det Viking Line nästa gång helt klart!!! :)

//R
SV: En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« Svar #1 skrivet: 14 maj 2017, 22:36:17 »
Ja, vad har man egentligen att förvänta sig av ett rederi som på allvar skriver i sitt kryssningsprogram som en punkt i kryssningsprogrammet: Underhållning med pauser.... Och pauser, DET är det gott om... Har rest med Birka många gånger, men det blir färre och färre gånger, just av den dom enkla anledningarna att nr1: Alla vill inte "hålla i handen" från det man går ombord tills man går iland. Är det inte obligatoriskt förbokat är det nästan i princip OMÖJLIGT att ordna någonting alls, och det får man verkligen påpekat under föreställning att "nu har ni tur...." Undrar om deras löneavdelning säger samma sak när 25:e närmar sig? Det är nästan så man upplever att icke förbokade gäster ska "straffas" till att inte göra om samma "misstag" tills nästa gång dom åker. Ta tex lunch på tillbakaresan. Har du inte bokat in dig i Buffén, och det inte finns plats i bakfickan, är det Cafét som gäller. Förutom överdyra mackor av sissådär kvallitet, finns ingen som helst varm mat, förutom korv, som kostar 30 (!!) kronor. VART köper man ett st varmkorv för 30:-? Bara som exempel.

Nr 2, deras underhållningsprodukt är lika havererad som Titanic. Kryssningsprogrammet innehåller inte många punkter, och precis som skribenten påpekar, hemresan ÄR begravningsstämning. Helst ska man ha klivit av i Mariehamn. Produkten är perfekt om det inte vore för dom jobbiga passagerarna som stör. Det känns lite som att en del av problemet är att man har så mycket "gammal" personal, som gett upp för länge, länge sen, och som bara sitter och väntar på pensionen - som senast log hösten 74 när dom klämde handen i bildörren.

Nr 3 börjar bli själva fartyget. Jag gillar Birka som fartyg, men dom har absolut inte underhållit henne tillräckligt i allmänna utrymmen. Likadant är underhållet i hytterna också si och så. Badrummen ska man inte prata om, och det tom i dom dyrare hytterna. Reste i en lyxhytt, där mörkläggningsgardinen var trasig så den inte täckte hela fönstret, och dessutom var man tvungen att använda en stol, för att hålla den i nedfällt läge...

Jag skulle säga att Birka - tyvärr - verkar ha tappat bort sig själva och inte riktigt vet vilken målgrupp dom ska satsa på. Ombyggnaden av poolområdet var nödvändigt, och baren blev betydligt bättre och trevligare. Men vem ska uppskatta den? Stockholmare gör det inte, dom köper inte den här "hålla handen" produkten alls. Svea och Gösta från landet? Knappast. Bom vill äta buffé, spela bingo och lyssna på dansband. Man har nog en hel del att jobba med känns det som.
SV: En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« Svar #2 skrivet: 15 maj 2017, 08:07:16 »
Jo, du är nog inne lite på sanningen här Kalle-Sand! Undrar ibland också om man hittar på lite egna "regler" ombord som inte huvudkontoret har en aning om? Som tex att tvinga folk att sitta ihopträngda i en för övrigt helt tom restaurang? Sådant retar upp kunderna mer än vad man kanske tror? Att man när det är mycket folk ombord vill försöka effektivisera i restaurangen är helt ok, det finns en risk om man har helt fri sittning att många bord för tex 4 personer används av bara två osv...
Nöjesutbudet är en katastrof framför allt på hemvägen, man körde tex någon "show" som bestod i att nöjesvärdarna satt på tre pallar och sjöng Ted Gärdestad låtar!!! Det var ju fantastiskt helt enkelt...  :o :o :o

Båten börjar också bli sliten på ett konstigt sätt, det luktar unket i många utrymmen framför allt badrum och stora dansbaren. Renoveringarna och ombyggnaderna som görs, passar inte alltid ihop med övriga utrymmen. Nu  hade man snyggat till Casinodelen mellan Dansbar och Pub, det skar sig riktigt ordentligt! Utrymmet med Café och Pub borde man blåsa ut helt och göra om, maken till tråkigt utrymme får man leta efter.
Sen sitter man ju fast med en för lite Tax Free då den inte går att bygga ut i nuvarande position!

Positivt är ju ombyggnaden av Terrassen även om jag inte heller förstår vilken publik man byggt om den för? Sen ska ju så klart köra nattklubb där uppe på helgerna, allt annat är ju vansinne när man har en sådan häftig lokal jämfört med konkurrenterna. I den baren så jobbar dessutom några som har servicekänsla jämfört med många andra ställen ombord.

//R
SV: En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« Svar #3 skrivet: 15 maj 2017, 10:01:48 »
Hade tydligen tur, då jag tog "Höga Kusten"-kryssningen i fjor. Och så uppskattade jag mycket cigarrummet, där det var förbjudet att röka cigaretter!
Planlagte fergereiser:
CROWN SEAWAYS København - Oslo & COLOR MAGIC Oslo - Kiel - Oslo februar 2019
Planlagte Hurtigrutereiser:
ROALD AMUNDSEN Lisboa-Hamburg mai 2019
LOFOTEN Bodø-Tromsø, SPITSBERGEN Tromsø-Murmansk-Frans Josefs Land-Murmansk-Tromsø & TROLLFJORD Tromsø-Trondheim sept. 2019
SV: En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« Svar #4 skrivet: 15 maj 2017, 12:14:00 »
Jag har tyvärr en likande erfarenhet från buffén på en kryssning i februari. Eftersom jag vid avgång från STO panerade att gå på spat så ville jag inte ha buffé förrän den möjliga på webben bokade tiden 20:30. Dagen innan kryssen å blev jag uppringd med en förfrågan om jag kunde byta tid till 19:00 eftersom de i brist på pax ställt in den sena buffén. Jag var först tveksam men bestämde mig att jag kunde acceptera att gå 19:00. Väl medveten att jag i varje fall få skjuta på spa besöket till dagen efter. Vem vill jäkta i ett spa? ;)

Vid avresan så tog jag det istället ganska lugnt med tanke på att buffén inta för mig skulle börja förrän 19:00. Det var ett misstag. Vid 18:45 infann jag mig vid cocktail baren utanför Buffén för att ta mig en drink. När jag såg allt folk på insidan så i Buffén så tänket jag efter en stunds smuttande på drinken att jag ändå kunde höra om man kunde gå in fast det var några minuter tidigt. Då såg hovmästaren förvånat på mig och sade åt mig att det inte fanns någon sittning 19:00 eller senare utan det var bara denna enda sittning. Så jag fick mitt bord tilldelat mig bland flera okända människor (som visserligen var trevliga) men var långt komna in på Buffé bordet bland rätterna. Jag fick skynda mig för att hämta förrätterna för de böjande plocka undan dem mitt framför mig. Så förflöt hela middagen och när man kom fram till efterrätten fick de hämta in vagnen från köket eftersom de redan kört ut allt. Detta fast jag uppmärksammat dem på att det var Birka som givit mig tiden 19:00 och att jag egentligen bokat 20:30!

Men resten av kvällen förflöt som väntat och jag fann några intressanta människor att språka med.
Dagen efter så har jag tydligen enligt era erfarenheter här ovan gjort lyckokastet med att börja med ett 2 timmar spa besök. Det man kan konstatera av deras spa är att det börjar även det bli behov av både rengöring och uppfräschning i bubbelpool området. Detta mad anledning av att det började finnas svart mögel lite runt om och speciellt på ramarna runt fönstren i taket vid inomhus bubblet. Men annars så var det skönt men utomhus bubblet var den som hade skönaste strålarna samt trevligaste eftersom man var ute i vinter kylan fast ändå i det varma vattnet. ;)
Även den bastun skulle behöva en uppfräschning. Den börjar se något sliten ut även om utsikten från fönstret är bland de bästa jag känner till i östersjön.

Efter detta så var de lunch buffé som förflöt som man bör förvänta sig utan några speciella anmärkningar mer än att det var en avskalad variant på buffén från kvällen innan. Hade nog förväntat mig lite andra alternativ. Men det var ju lågsäsong. ;)

Sedan var det en shopping runda och lite vila före ankomsten åter till STO. Men på detta sätt så slapp jag tydligen den tråkiga underhållningen på hemvägen. ;) Så det ordnade sig i varje fall i viss mån på turen men jag håller med er andra men skall inte som gäst behöva ta vad som helst för det kan verkligen förstöra hela resan. Tilläggas bör att jag beställt allt med middag, frukost och brunch i förväg. Så det är inte alltid en garanti för bra service. ;)
SV: En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« Svar #5 skrivet: 16 maj 2017, 19:29:24 »
Glömde berätta något som var riktigt positivt med denna kryssning!

Att vi äntligen fick åka Möjaleden! :)  Redan i välkomstutropet så hörde jag att det skulle bli Möjaleden men jag undrar hur många andra som tänkte på detta...?
Det kändes lite konstigt att åka förbi Möja sittandes i en lite större båt än Waxholmsbolagets V-båtar...

//R
*
SV: En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« Svar #6 skrivet: 17 maj 2017, 00:34:07 »
Glömde berätta något som var riktigt positivt med denna kryssning!

Att vi äntligen fick åka Möjaleden! :)  Redan i välkomstutropet så hörde jag att det skulle bli Möjaleden men jag undrar hur många andra som tänkte på detta...?
Det kändes lite konstigt att åka förbi Möja sittandes i en lite större båt än Waxholmsbolagets V-båtar...

//R

Jag gjorde precis tvärtom, det kändes lite konstigt att åka förbi Möja sittandes i en liten Waxholmsbåt när jag tidigare passerat ombord Birka :)

... för övrigt kan de som vill kolla in mitt reportage från min Möjaleds-kryssning med Birka som finns uppe nu (eftersom Robert glömde att fota ;) )
Mina bilder hos Flickr Var vänlig använd inte mina bilder utan mitt tillstånd - tack snälla!
SV: En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« Svar #7 skrivet: 17 maj 2017, 14:39:15 »

Personal:

Här finns mycket att ordna, dom flesta är bra, men det finns fortfarande många som behöver lära sig lite hur man jobbar i service! Viking-Cinderella vinner lätt den här matchen! Man får ibland känslan av att just för att man är på en båt och inte bara kan gå vidare, så kan man behandla folk dåligt.


Detta har jag märkt av tydligt på vissa känns det som om dom inte vill ha några gäster överhuvudtaget på vissa kan man verkligen se att nej nu kommer jag att få en fråga jag måste besvara.
En utav Casino personalen gick runt i mjukisbyxor och nån annan tekniker som drog runt i hoodie känns ju sådär halv slappt.
SV: En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« Svar #8 skrivet: 17 maj 2017, 17:23:19 »
Jag tycker bara det är så synd, då Birka i grunden har ett av dom finare fartygen som trafikerar Stockholm, man har väldigt många inom företaget som är riktigt duktiga och trevliga, deras kundtjänst gillar jag skarpt! Och det finns många som jobbar ombord som också är sådär lagom trevliga och proffsiga! Men man har på tok för många som inte har det där lilla extra, och det behöver verkligen inte vara överdrivet som det tex blir på den amerikanska marknaden!
Utan bara att man tex blir sedd och får ett leende kan betyda så mycket!
Hinner du inte med vårat bord just nu tex? Säg bara hej, jag kommer alldeles strax så räcker det oftast! Men nej, man jobbar ofta precis som några skriver som att kunderna är jobbiga och helst inte borde vara här...

Just restaurangerna är ju Birkas svaghet, men dom jobbade sig uppåt, men nu verkar man slappnat av och det är på väg utför igen.
Förra resan vi gjorde, så hade vi bokat bord i Compagniet redan på hemsidan för två, blir placerade ihop med en mamma och hennes dotter vid ett fyrbord. När dom stora kryssningsrederierna mer och mer slutar med att placera ihop folk, så gör Birka tvärtom.
Jag säger inget, om man frågar ombord och det är fullt, men dom säger att om vi kan tänka oss att sällskapa med andra så finns det bord förutsatt att alla är med på det.

Kan väl tycka att sittningar känns lite gammalt, buffé förstår jag logistikmässigt, men inte Al a Carte! Visst det underlättar säkert både ekonomiskt och för besättningen, men servicemässigt är det extremt dåligt mot sina kunder.

Sen måste man akut snart fixa den tråkiga dansbaren i aktern! Nu ser den inte bara tråkig ut, den stinker gammal utspilld öl...

//R
*
SV: En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« Svar #9 skrivet: 17 maj 2017, 18:36:00 »
Jag upplever att servisen är mycket ojämn. Vissa är mycket proffsiga medans andra kan vara nästan otrevliga.

Då det gäller restaurangbesök har jag haft både den bästa upplevelsen någonsin på Östersjön och den sämsta, på samma fartyg: Birka Stockholm.

Det där med bordsplacering är intressant. Jag reser oftast själv och jag kan förstå att det ibland kan ställa till det för restaurangen (fast ändå inte...) . Dock är det så att jag alltid har fått ett eget bord (oftast ett bord för fyra) hos samtliga rederier, UTOM just Birka. Det kan inte vara en slump.
De får väl skaffa fler bord för två - just nu ökar antalet ensamresande hörde jag häromdagen.
Det är lite lustigt - går jag och äter ute på en restaurang på stan så skulle nog ingen komma på tanken ens att placera mig vid  ett bord där någon annan redan sitter.
Mina bilder hos Flickr Var vänlig använd inte mina bilder utan mitt tillstånd - tack snälla!
SV: En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« Svar #10 skrivet: 17 maj 2017, 18:53:50 »
Lite skrämmande också, att det inte bara är dom "gamla" rävarna från förr som är otrevliga! Utan det är även flera av dom yngre som inte kan ha jobbat allt för länge... Är det någon kultur som byggs upp ombord? Jag får fråga en bekant som ska jobba ombord i sommar. Men hon har hintat om att det finns ett gäng bakåtsträvare ombord som inte tycker om människor... :o

//R
SV: En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« Svar #11 skrivet: 17 maj 2017, 21:27:08 »
Citera
att man har så mycket "gammal" personal, som gett upp för länge, länge sen, och som bara sitter och väntar på pensionen - som senast log hösten 74 när dom klämde handen i bildörren.

 :D :D :D :D

Nej, vad skall man säga! Tydligen har man också förlorat, eller sparkat, några av de mest omtyckta kryssningsvärdarna ombord. Det har retat upp stammisarna. Dansbandsgänget har man också retat upp genom mindre dansband rakt av - man undrar - vilken är målgruppen?

Är det som  det påpekats - "hålla-handen" gänget? Lukrativ målgrupp, nja  ::)

Sedan detta med att packa ihop folk i restaurangen - vad är det för otyg? Ren dumhet och snåleri, OK personalen får städa liiiite mer men är det inte passagerarna som skall stå i centrum? Korkat.
« Senast ändrad: 17 maj 2017, 21:28:44 av trossen »
*
SV: En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« Svar #12 skrivet: 17 maj 2017, 21:42:30 »
Jag kom på att de 'packar ihop' gäster även på á la carte-restaurangen Oscar ombord Viking Grace, som t.ex. när jag reste förra veckan. Det var inget jag (eller någon annan) tänkte på, för de packade ihop alla gästerna vid fönsterborden, och lät borden i mitten av lokalen stå tomma. Win win :)
Mina bilder hos Flickr Var vänlig använd inte mina bilder utan mitt tillstånd - tack snälla!
*
SV: En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« Svar #13 skrivet: 18 maj 2017, 00:09:07 »
Dock är det så att jag alltid har fått ett eget bord (oftast ett bord för fyra) hos samtliga rederier, UTOM just Birka. Det kan inte vara en slump.

De placerade gäster ihop ombord Viking Cinderella (HEL-TAL) och Rosella (HEL-TAL), båda gånger fanns det mycket lediga platser i buffén. T.ex. på Viking Cinderella var det bara ungefär 30 gäster där, men vi hade ett stort runt bord med 2+2+1 personer.

(Must be a Swedish thing... det har ju aldrig hänt ombord färjor som vanligen trafikerar till/från Finland.  ???)
SV: En lite sämre kryssning med Birka! ( inga bilder)
« Svar #14 skrivet: 18 maj 2017, 12:31:11 »
Allt har ju tyvärr med ekonomi att göra.
Sedan att det blir mindre gästvänligt är en annan 5:a.
De gånger jag t ex. åkt med Rosella och bokat bord i buffén så har jag vid vissa tillfällen blivit placerad med ett annat sällskap. Dock när jag reser med både Viking- och Tallink/Siljas båtar och äter i deras a la carté så har jag och min man fått ett eget bord. Då har vi t ex. ätit i den ryska restaurangen, grillen, Happy Lobster etc.

Sedan har Birka andra styrkor som Viking och Silja inte har. T ex. duschkabin i samtliga hytter. FACE Sthlms hudvårdsprodukter i de finare hytterna. Riktig champagne i sviten (Tallink Silja har återinfört den billiga pavan cava i sina sviter igen :-((
Sedan är det ju aldrig OK att oavsett rederi ha ett dåligt bemötande åt dem som betalar deras lön. Men tyvärr förekommer det hos alla rederier numera.