*
Hur många svenskar åker på kryssning?
« skrivet: 21 februari 2018, 21:25:11 »
Kryssningsbranschens internationella organisation CLIA, har en lite bräcklig men halvhygglig statistik räknat world wide, men svår att få ned på landnivå när det gäller länder med relativt få passagerare. Totalt uppger organisationen att man inför 2018 räknar med 27,2 miljoner passagerare.

Därtill kommer att definitionen av ”kryssning” inte heller är helt solklar, bortsett från att alla nu inte är med i CLIA.

Söker man sig runt i Sverige efter info stöter man också på problem då siffrorna ofta, inte helt förvånande, inkluderar färjetrafik i Östersjön, dygnsresor till Åland och diverse färjelinjer på västkusten till Tyskland, Danmark och Norge. Samma sak med Hurtigruten. Så att renodla är inte helt lätt.

Själv har jag efter diverse detektivarbete i branschen kommit fram till cirkasiffran 85.000 passagerare per år för vad man kan kalla internationella kryssningar exkl då ovanstående färjetrafik, Ålandsresor, Birkas kryssningar och Hurtigruten.

Vet att på 90-talet bedömde dåvarande VD:n på Globetrottrer (man var då dessutom rätt ensam på marknaden) att antalet svenska kryssningsresenärer uppgick till runt 20.000. Så nog har marknaden ökat rejält, även om min siffra, sannolikt också är behäftade med fel.

Desto märkligare skulle man möjligen kunna säga, att inte fler letat sig fram till detta forum. En befogad misstanke skulle vara att just ordet ”landgången” inte har någon attraktionsförmåga.

Kanske skulle man tänka sig att personerna bakom detta forum skulle starta en särskilt webbplats som i högre grad attraherar denna grupp?
SV: Hur många svenskar åker på kryssning?
« Svar #1 skrivet: 22 februari 2018, 03:07:25 »
Saledes har mindre an 1% av den svenska befolkningen kryssat under aret.
Enligt nagorlunda farsk statistik sa genomfors cirka 19 miljoner utlandsresor per ar fran Sverige. Da ar aven 24 timmars resor inom norden medraknade. Man raknar dessutom med att cirka 20% av dessa utlandsresor ar charterresor eller omkring 3.8 miljoner resor.
Det finns med andra ord gott om utrymme for expansion for kryssningsresor. Kryssningsresor (rederier) konkurerar ju i forsta hand inte med varandra utan med just charterresor till traditionella landbaserade hotell.
For ovrigt genomfors cirka 600.000 golfresor per ar i Sverige. Alltsa betydligt fler an de som valjer en kryssning.
SV: Hur många svenskar åker på kryssning?
« Svar #2 skrivet: 22 februari 2018, 13:34:52 »
Kan det vara så att det är vanligt att boka dessa längre kryssningar direkt genom respektive rederiers bokningssidor så att folk som själva köper flygresan på nätet och sen tar sig ombord utan någon nordisk arrangör är ganska omfattande och inte syns på denna siffra?
*
SV: Hur många svenskar åker på kryssning?
« Svar #3 skrivet: 22 februari 2018, 14:58:58 »
Ja, fast sådana plockas nog i huvudsak upp i CLIA:s statistik men missas i den bristfälliga svenska där bara resebyråernas försäljningssiffror. I den mån man nu vill avslöja de rätta, vill säga.
*
SV: Hur många svenskar åker på kryssning?
« Svar #4 skrivet: 22 februari 2018, 15:08:52 »
Se på sidan 20 i CLIA:s rapport om Sverige. Där finns även en uppdelning på destinationer. Lägg märke till att där har man numera försökt rensa bort en del i närområdet från 2015.

https://www.cruising.org/docs/default-source/research/europe-statistics-and-markets-2016.pdf?sfvrsn=2
« Senast ändrad: 22 februari 2018, 15:11:32 av Lars H »