*
Puerto Rico och Jones Act
« skrivet: 01 oktober 2017, 14:09:30 »
Trump har retat upp latinos. Igen. Dels genom att håna myndigheterna på ön, dels senfärdigheten i hjälparbetet efter orkanerna som i det närmaste totalförstört ön. Kontrasterna i handlandet jämfört med liknande situationer i andra delar av USA är slående.

Samtidigt har den protektionistiska sk. Jones Act kommit i fokus. Den stadgar att gods och passagerare mellan amerikanska hamnar endast får fraktas med fartyg byggda i USA och under amerikansk flagg. Den här typen av regler är förvisso inte okända i andra länder heller (även om de dels inte är lika strikta och avskaffas mer och mer), men USA:s handelsflotta är liten, oekonomisk, ålderstigen och inte internationellt konkurrenskraftig (varvsnäringen likaså), avstånden mellan mainland US och exvis Hawaii och Alaska stora, varför i katastrofsituationer tidsbegränsade undantag måste göras för att släppa in utländskt tonnage. Så skedde i både Texas och Floridas fall ganska omgående efter orkanerna, medan presidenten i det längsta drog sig för att göra detsamma för Puerto Rico.

Senator John McCain är en av många som helt vill avskaffa den 100-åriga lagen. Dessutom är den inte konsekvent. På närliggande US Virgin Islands, tillämpas inte lagen, vilket gör att amerikanska produkter på dessa öar är ungefär hälften så dyra. Levnadsomkostnaderna på Puerto Rico beräknas vara 13 procent högre än på fastlandet. Mat kostar exempelvis dubbelt så mycket som i Florida.

Jones Act, är ett utmärkt exempel på hur illa det går när staten, via protektionistiska lagar envist vill gynna en enskild bransch, oavsett förändringar i omvärlden efter det att lagen infördes. I detta fall två. Varvsnäringen också.
« Senast ändrad: 01 oktober 2017, 14:11:02 av Lars H »
SV: Puerto Rico och Jones Act
« Svar #1 skrivet: 01 oktober 2017, 18:58:32 »
Om jag har forstatt saken ratt sa ar en del av meningen med Jones Act ocksa att halla en egen handelsflotta i handelse av krig genom att da vara protektionistiska.
Man kan ju fraga sig hur pass framgangsrikt detta varit med tanke pa att reglerna lattas var gang det ar katastroftillstand i nagon enstaka stat.

Mc Cain har ocksa forsokt fa till stand ett ars paus fran Jones Act for Puerto Rico vid ett tidigare tillfalle i syfte att studera om lagen har nagon effekt overhuvudtaget. Puerto Rico ar ju i det narmaste helt bankrutt sa att bygga upp on igen kommer att krava mycket av fastlands USA.
*
SV: Puerto Rico och Jones Act
« Svar #2 skrivet: 02 oktober 2017, 14:42:14 »
Andra som kritiserar de amerikanska myndigheterna.

"Why are Army LCUs & LSVs sitting at the dock at Ft Eustis VA, and elsewhere along the US East Coast and not underway heading to Puerto Rico? "

http://gcaptain.com/hurricane-relief-us-army-watercraft/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Gcaptain+%28gCaptain.com%29&goal=0_f50174ef03-9b85f06eeb-169904285&mc_cid=9b85f06eeb&mc_eid=2b60416400