*
Lyxproblem mm
« skrivet: 10 januari 2019, 12:09:16 »

Kaviar från stör har ofta varit ett kännetecken för lyx. Särskilt om den ingår i priset för en kryssning och kan avnjutas med gratis champagne. Att störkaviar ständigt varit en lyxprodukt är dock inte helt korrekt. I början på förra seklet blev det i USA lite av inflation i störkaviar vilket medförde att den på vissa platser utmed östkusten serverades som salt tilltugg ungefär som numera jordnötter på barer.

Men sedan många år är läget förstås det motsatta. Inte bara i USA. Vild stör, där det finns olika sorter, är fredad i de flesta länder. Därför farmas numera stör i många länder. Bla i USA, Italien, och Uruguay.

Till skillnad från säg 25-30 år sedan serveras störkaviar numera sällan i kryssningsfartyg. Åtminstone gratis och i hyggligt obegränsade mängder. Kommer ihåg att Cunard på 80- och en bit in på 90-talet, skröt om att man var världens enskilt största inköpare av sk rysk/iransk kaviar. Och det fanns nog en viss sanning bakom det skrytet. Då.

Numera vet jag bara Seabourn, där man gratis kan få störkaviar när som helst inkl tillbehör. Där gör man också bla en grej som man kallar ”Caviar in the Surf” på en lämplig hyrd strand. Även Seadream är hyggligt generösa medan andra rederier i lyxsegmentet är mer restriktiva. Inte minst när det gäller sorten Beluga.

Kom att tänka på allt detta när jag läste att Seabourn enligt ett pressmeddelande jackat upp sin kaviar. Hade man bytt ned sig hade man nog inte gjort väsen av det, men nu kommer man fortsättningsvis servera kaviar som farmats i Uruguay och som är av erkänt god kvalité. 

http://www.seatrade-cruise.com/news/news-headlines/seabourn-scoops-out-thomas-keller-s-new-regiis-ova-caviar.html

Andra ”lyxnyheter” i veckan är att det nybildade rederiet The Ritz-Carlton Yacht Collection, med fartyget Azora, börjat marknadsföra sig på diverse plattformar. Bla svenska Globetrotter. En kryssning på 10 dagar i Östersjön sommaren 2020 får man för det facila priset av 88.600 kr per person i billigaste svit.