*
Ö man minns
« skrivet: 03 januari 2019, 11:57:05 »

Man behöver inte ge sig av långt bort i världen för att finna märkliga platser. Hur många vet exempelvis var världens minsta ö, delad mellan två länder, ligger? Spontant skulle säkert några gissa på en ö i Karibien.

Men så är inte fallet. Ön heter Märket, ligger i Södra Kvarken och delas mellan Sverige och Finland. Svår att nå dessutom så det är inte tal om någon massturism. Sommartid kan man, om vädret så tillåter, resa dit från Käringsund  (inte så långt ifrån där Eckerölinjen lägger till på Åland). Fast det är ingen direkt billig tur.

Finska Fyrsällskapet sköter numera underhållet av fyr och byggnader. Någon egentlig hamn finns inte på ön som är ca 3 hektar stor, vilket gör det svårt även vid måttlig vind och sjö att lägga till. När jag var där i somras noterade jag att ett antal övergivna kajaker. Fyrpersonalen upplyste mig om att dessa tillhörde personer som paddlat dit men inte haft tid att invänta bra väder för paddla tillbaka till antingen Åland eller Sverige.

Märkligt är även att gränslinjen på ön ändrades 1985 då man ”upptäckt” att själva fyren tillhörde ju Finland men befann sig på svenskt territorium. Från att gränsen tidigare gått rätt över ön och delat den i två hälfter, går den numera i märklig zigzaglinje för att kompensera Sverige för ”förlusten” av fyrterritoriet. Det innebär bla att Märket är det enda ställe I Sverige där man vänd mot väster kan titta in i Finland!

Dessutom är ön världsberömd i radioamatörkretsar då den är ett eget ”radioland” (Market reef), vilket fått till följd att åtskilliga radionördar från hela världen försöker ta sig dit.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Märket
*
SV: Ö man minns
« Svar #1 skrivet: 03 januari 2019, 18:57:44 »
Blev visst något fel på länken. Prövar igen.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Märket
*
SV: Ö man minns
« Svar #2 skrivet: 03 januari 2019, 19:05:15 »
*
SV: Ö man minns
« Svar #3 skrivet: 04 januari 2019, 09:13:58 »
Jag tror att det är å,ä och ö som strular till det. Det kan löna sig att använda "Infoga länk"-knappen, då verkar det funka.

Ser ut så här när man redigerar; innanför den inledande url-taggen kommer alltså adressen (url:en), sedan den synliga texten som man klickar på, dvs i det här fallet adressen en gång till:
Kodstycke: [Välj]
[url=https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Märket]https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Märket[/url]
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Märket

« Senast ändrad: 04 januari 2019, 09:23:30 av Haas. »