Silja Serenade Dec-18
« skrivet: 13 december 2018, 09:32:34 »
Blev nyfiken på hur Serenade blev efter sista uppgraderingen nu i November och bokade in mig och sambon på en Helsingforskryssning.
Vi bodde i en Promenadehytt som vi fick betala 600sek för. Den mörka årstiden kan man lika gärna ha en hytt in mot Promenaden eftersom man ändå inte ser något utanför fönstret. Den ljusare årstiden föredrar jag fönster utåt.

1

Det är måndag 10/12 och jag är på väg till Värtaterminalen som inte direkt är så lätt att ta sig till... Valde att kliva av Tunnelbanan vid Gärdet och promenera bort, alternativet är att åka med buss 76, men tyvärr så har man fortfarande inte fått buss 76 att köra in och vända vid terminalen.

Här låg tidigare den gamla Silja Line terminalen rakt fram, nu tar man till höger och sen går man via både Åbo och Helsingforslinjens gamla gångar.

2

Den nya stora terminalen och Baltic Queen ligger närmast med Serenade i bakgrunden och Romantica skymtar bakom terminalen.

3

Terminalbyggnaden har väldigt stora utrymmen ovanpå taken.

4

När man kommer in så möts man av en stor yta och en Restaurang till höger. Kommer man med buss eller taxi, så kommer man upp lite mera centralt via rulltrappor.

5

Restaurangen från andra hållet, blev förvånad över bristen på sittplatser i Terminalen.

6

Medans jag väntade på min sambo, så tog jag en öl i Restaurangen, här ser vi en extra bar som dom säkert öppnar upp när partytrycket är lite större en en måndag...

7

Ombordstigningen gick smidigt, det är en bit att gå till Helsingfors och Rigabåten efter att man lämnat terminalbyggnaden.
Och det gäller att ha koll på vilken båt man är på väg till, därför kollar dom även boardingkortet en gång till innan man kliver ombord.
Vår hytt låg på däck 10 och i trapphusen har man bytt ut mattorna till snyggt blåa med Östersjön som motiv.

8

Nu med senaste uppgraderingen, så har man nästan fått bort resterna av 90 talet helt utom på ett ställe, och det är badrummen i hytterna. Där är den brunrosa färgen kvar och dom har inte blivit uppgraderade sedan hon byggdes 1990.

När man åker Helsingforskryssning, så har man väldigt mycket tid ombord, fartyget avgår redan 16.45 och det händer inte så mycket före klockan 21 rent nöjesmässigt. Sommartid kan man njuta av skärgården men den här mörka årstiden så blir det nästan lite för lugnt vissa tider och man vet inte riktigt vad man ska göra.

På resan från Stockholm var det väldigt mycket finska barnfamiljer ombord, det var dock totalt sett lite bokat och gott om plats i barer och restauranger.

9

Medans man väntar på hissen kan man stampa på Rigabukten. När det gäller hissarna så måste man ha gjort något med dessa, upplevde som som sega och långsammare än normalt. Eller så skiljer sig Serenade från Symphony? Våra senaste resor har varit med Symphony.

Den största uppgraderingen vid senaste varvsbesöket var att Atlantis Palace skulle renoveras och döpas om till Starlight, nu kommer ett gäng bilder från resultatet.

10

När man kommer in från däck 8 så möts man av den här vyn. Jag kan direkt säga, att man lyckats bra!

11

Den stora baren på styrbordssidan, den på babords är borta och ersatt med sittplatser.

12

Trappan upp från däck 7 är ny och inte svängd från två håll som tidigare.

13

Det är mera glas och neon.

14

Trappan ner till däck 7.

15

Här låg det en bar tidigare(I alla fall på Symphony), nu mera plats för gäster. Under kvällen så hade man även bordsservering, något som inte är så vanligt i trafiken på Östersjön.

16

Nya glasytor runt sittplatserna ger ett luftigare intryck.

17

Man har ändå behållit mycket av ursprunget vilket är helt rätt. Jämför nedan med hur det såg ut på Symphony 2016.

40

39 b

18

I den förliga trevliga baren har man tagit bort bardisken och fått in mera sittplatser.

19

20

Den här baren är en klar favorit på systrarna och konstigt att inte fler hittar hit, jag har nog aldrig varit här när det varit fullsatt.

21

Man har ersatt baren med en ny på babordssidan vid utgången till Starlight. Det var även bordsservering i främre baren.
Prisnivån i barerna var hög, Silja är nog dyrast på Östersjön och priserna är som iland även om alkoholen är något billigare ombord i barerna. En GT kostar mellan 77 och 90SEK beroende på vilken Gin man önskar, en öl mellan 60 och 80SEK beroende på märke, men då är det 50cl i land oftast 40cl.

22

Vi är kvar i Starlight men har flyttat oss till däck 7 och Casinodelen.

23

25

26

27

Och så avslutar vi med en bild på nya trappan upp från däck 7.

Bandet började spela klockan 21, jämfört med tex Viking Lines Amorella, så var det ett väldigt blekt band som inte bjöd till något. Jag kan förstås att det inte är särskilt kul att stå där och spela en måndag/tisdag kväll, men det är deras jobb att skapa bra stämning och då måste man ha lite utstrålning inte se ut som om man lider på scenen. Sen är det för lågt ljud när bandet spelar, så sitter man ner får man inte riktigt någon känsla från musiken, den blir liksom lite hissmusik.
Skillnad när det är show för då blir det riktigt bra tryck i musiken i hela lokalen.

Showen hade tema 1920 tal men med inslag av ny stil. Tyckte den höll bra klass men jag är trots allt ingen älskare av dessa shower. Men den var fartfylld och absolut inte seg på något sett.

28

Fast Lane som är Serenades Cafeteria, finns inte på Symphony som har Mundo här istället. Men har för mig att det kommer bli ett Fast Lane även på Symphony.

29

Här serveras det lite enklare mat, men även smörgåsar kaffe mm.

30

Finkrogen Bon Vivant har fått ny inredning.

31

Utanför Bon Vivant, det ligger även en vinbar här. Bra med mycket sittplatser som man kan sitta och spana på folk ifrån.

32

33

Grillkrogen El Capitan har efter 28 år fått byta namn till Grill House som finns på flertalet av Tallink/Siljas fartyg.

Snyggt och stilrent, vi åt här på vägen till Helsingfors, en grillad Oxfile med Potatisgratäng och Grönpepparsås och var nöjda. Köttet var riktigt bra, men så tar man betalt numera också.  På menyn står det Grill House BBQ and Burgers, men någon burgare fanns inte på menyn vilket faktiskt är lite konstigt med tanke på att det är ganska trendigt just nu med burgare.

På hemvägen åt vi i Tavolata, min sambo var helnöjd med sin Risotto, jag tog en huvudrätt bestående av Kaninrulle. Den rätten var dock väldigt blek och smaklös samt framför allt väldigt dåligt presenterad på tallriken.

34

I aktern har vi SEA PUB som tidigare hette Old Port Pub, på Serenade har man inte alls gjort en lika kraftig ombyggnad som på Symphony. Jag föredrar dock ombyggnaden på Symphony eftersom man har öppnat upp utrymmet bättre så det inte känns så instängt.
Serenades lite mera klassiska stil känns dock bekvämare och lite varmare under vinterhalvåret.

35

Fördelen med att inte släppa in så mycket ljus, är väl att det under ljusa sommarkvällar blir enklare att se sporten på tv:n...

Jämför här med systern:

42

En helt annan stil, inte så mycket pubkänsla, men smaken är olika och jag tycker nog det här passar mig bättre, framför allt att man öppnar upp så man ser ut.

43

Och andra sidan på Symphony!

36

Serenade ser ut så här.

41

Och Symphony igen om man står med ryggen mot aktern. Klart mera öppet och mycket luftigare.

37

I aktern ligger lilla trevliga Coffe & Co, på systern är detta utrymme större så man även serverar Sushi. Men vilka priser, en enkel Espresso kostar 36SEK och en dubbel 42SEK: Tyvärr som så ofta på finlandsbåtarna så är utbudet av smörgåsar väldigt blekt. Man tar mycket betalt för väldigt tråkiga varianter. Varenda Café iland har ett stort utbud av nyskapande intressanta smörgåsar och wraps men inte här, och det gäller även Viking och Birka.

38

Avslutar med en bild från gågatan!

Ännu en trevlig kryssning med Silja till Helsingfors, men tänk på att ha bra ekonomi om ni väljer den här kryssningen, det är två långa kvällar ombord och prisnivån är nu nästan som iland. Så det går åt en hel del slantar!
Personalen var väldigt trevliga, dom flesta pratar svenska även om det finns några som man får prata engelska med. Jämfört med Symphony som är svensk, så är det äldre ålder på personalen ombord på Serenade.

//R
« Senast ändrad: 13 december 2018, 09:38:26 av Robert Brink »
SV: Silja Serenade Dec-18
« Svar #1 skrivet: 13 december 2018, 13:25:55 »
Jättefint reportage Robert! Man blir lite sugen på en Helsingforskryssning.
SV: Silja Serenade Dec-18
« Svar #2 skrivet: 13 december 2018, 17:02:36 »
Tack Johan, alltid trevligt att åka Serenade eller Symphony, fast personligen är jag en vän av Spitsystrarna tyvärr är inte Anna lika exalterad över dom...  ???  :D

//R
*
SV: Silja Serenade Dec-18
« Svar #3 skrivet: 13 december 2018, 18:08:41 »
Tack Robert för som vanligt ett mycket intressant, läsvärt och välredigerat reportage.

Vi här i Skåne är inte så bortskämda med kortkryssningar. Har åkt med siljasystrarna en gång och vill påstå att jag upplevde riktig kryssningskänsla och tycker konceptet med promenaden imponerande, speciell och unik på en gång, liksom innerhytterna mot den, där man kan få in lite ljus och utsikt, även om man naturligtvis också måste vara beredd på insyn.

Det närmsta splitsystrarna jag åkt är med den danska systern, Crown, och även hennes parhäst Pearl Seaways. Perfekta för en kortkryss de också, men inte det där extra speciella som jag upplevde siljasystrarna.

/ Marre
SV: Silja Serenade Dec-18
« Svar #4 skrivet: 13 december 2018, 18:43:43 »
Trevligt reportage! Men man undrar ju lite hur de tänker med priserna, för det priset det kostar att åka till Helsingfors, om du vill ha en någorlunda bra hytt, kan du ju nästan flyga till valfri centraleuropeisk stad och äta och dricka billigare och samtidigt ha bättre utbud och mer tid på destinationen. För det känns ju som att det är weekendresenärerna man vill åt om man kollar hur det ser ut ombord men jag har svårt att tro att valet är svårt om det står mellan Budapest, Wroclaw eller Bratislava och Finlandskryssning med Stockholmspriser ombord och liknande priser i Helsingfors.
SV: Silja Serenade Dec-18
« Svar #5 skrivet: 13 december 2018, 18:52:53 »
Trevligt med lite bilder på Serenade efter dockning,skall resa med Symp efter hennes uppgrad.Vi valde deluxehytt för att göra av med poäng.Känns lite oroväckande med prisläget ombord,långa kvällar=går åt mycket pengar.
*

  Penny

 • 192
 • Kryssningar är livet!
  • Visa profil
SV: Silja Serenade Dec-18
« Svar #6 skrivet: 13 december 2018, 18:58:55 »
Tackar för de bilderna, kul att se hur renoveringen blev. Utifrån dina bilder så tycker jag att det blev mycket lyckat  :)

När vi åkte med Amorella så satt det en familj i Ellas och klagade på att allt var så dyrt ombord, halvfabrikat, att de saknade enklare mat till ett billigare pris. Tänkte inte på det alls. Men utifrån ditt reportage med Serenade,  så vore en satsning i caféet kanske inte helt fel. Med fräscha sallader och smörgåsar till ett vettigt pris, eller varför inte en salladsbar som många av våra matbutiker iland har, där man plockar själv och priset sätts beroende på hur mycket mat man tar? Blir ett nytt koncept och en utveckling av det Viking har i exempelvis Amorellas cafeteria. Å hamburgare i grillen, ja bara att lägga dit  :)
Kommande
Silja Symphony
Independence Of The Seas
SV: Silja Serenade Dec-18
« Svar #7 skrivet: 14 december 2018, 21:20:57 »
Trevligt reportage! Men man undrar ju lite hur de tänker med priserna, för det priset det kostar att åka till Helsingfors, om du vill ha en någorlunda bra hytt, kan du ju nästan flyga till valfri centraleuropeisk stad och äta och dricka billigare och samtidigt ha bättre utbud och mer tid på destinationen. För det känns ju som att det är weekendresenärerna man vill åt om man kollar hur det ser ut ombord men jag har svårt att tro att valet är svårt om det står mellan Budapest, Wroclaw eller Bratislava och Finlandskryssning med Stockholmspriser ombord och liknande priser i Helsingfors.

Vet inte hur prisnivån är för finnar?
Men kanske försöker man få ombord dom som tycker weekendresor är för bökiga med flyg å transporter?

//R


SV: Silja Serenade Dec-18
« Svar #8 skrivet: 14 december 2018, 21:40:22 »
Ja men allltså prisstrategin är ju rätt tydlig från Tallink Silja och det är att denna produkt är lite dyrare för det är mer moderna och uppfräschade kryssningsfartyg. Jag är dock tveksam att man kommer att hålla de här högre biljettpriserna som man nu har börjat med för konkurrensen är så hård mot Viking. Tror ni inte de kommer börja rabattera rejält igen i januari när d einte har folk på helsingsforsfartygen? De är inte roliga när gågatan gapar tom en blåsig kväll i januari-februari
Mycket riktigt har jag också märkt att både mat och dryck är dyrare på dem men samtidigt är gågatorna fina och en bättre upplevelse än exempelvis Amorella. Den är riktigt av en känsla av Stena Danica, dvs mer transport. Det är lite tråkigt när det börjar kosta som på land att dricka o äta på alla våra fina färjor.
Visserligen är Siljas taxfree billigare än Viking Lines för jag reste med Cinderella senaste helg och det var den dyraste taxfree butik jag har besökt. Ölen kostade som på land i princip.
*

  Penny

 • 192
 • Kryssningar är livet!
  • Visa profil
SV: Silja Serenade Dec-18
« Svar #9 skrivet: 14 december 2018, 21:56:19 »
Ja men allltså prisstrategin är ju rätt tydlig från Tallink Silja och det är att denna produkt är lite dyrare för det är mer moderna och uppfräschade kryssningsfartyg. Jag är dock tveksam att man kommer att hålla de här högre biljettpriserna som man nu har börjat med för konkurrensen är så hård mot Viking. Tror ni inte de kommer börja rabattera rejält igen i januari när d einte har folk på helsingsforsfartygen? De är inte roliga när gågatan gapar tom en blåsig kväll i januari-februari
Mycket riktigt har jag också märkt att både mat och dryck är dyrare på dem men samtidigt är gågatorna fina och en bättre upplevelse än exempelvis Amorella. Den är riktigt av en känsla av Stena Danica, dvs mer transport. Det är lite tråkigt när det börjar kosta som på land att dricka o äta på alla våra fina färjor.
Visserligen är Siljas taxfree billigare än Viking Lines för jag reste med Cinderella senaste helg och det var den dyraste taxfree butik jag har besökt. Ölen kostade som på land i princip.

Nja, Amorella är en trevlig kryssningsprodukt hon med. Lugnt ombord, fint fartyg, helt okej underhållning och trevlig personal. Likaså upplever jag det lugnt ombord på Silja till Helsingfors, trevliga kryssningsprodukter, fina fartyg. Amorella är ett bra liknande alternativ om man  inte vill eller kan åka 2 nätter. Priserna tänker jag inte så mycket på när jag väl unnar mig en resa.
Kommande
Silja Symphony
Independence Of The Seas
SV: Silja Serenade Dec-18
« Svar #10 skrivet: 15 december 2018, 10:06:54 »
Tack för reportaget. Ser ju riktigt fint ut i nya nattklubben. Gillar verkligen dessa båtar, men åker tyvärr väldigt sällan med dessa systrar.
SV: Silja Serenade Dec-18
« Svar #11 skrivet: 16 december 2018, 13:45:51 »
Tack för trevliga bilder! Ska själv åka henne på tisdag, ska bli spännande att se förvandlingen med egna ögon. Tack för varningen om att jag kommer att bli ruinerad, perfekt nu inför julen. ;)
SV: Silja Serenade Dec-18
« Svar #12 skrivet: 17 december 2018, 20:06:17 »
Tack för ett trevligt reportage, reser med damen imorgon. 😁🚢🛳️
Livet är för kort för att inte kryssa.
*
SV: Silja Serenade Dec-18
« Svar #13 skrivet: 18 december 2018, 07:28:14 »
Flotte bilder og gode beskrivelser.
Og veldig bra at du også tar deg bryderiet med å sammenligne med hvordan det så ut med gamle bilder, særlig for oss som ikke «daglig» er på Østersjøen 😉
Mange takk for slike fine reportasjer!
SV: Silja Serenade Dec-18
« Svar #14 skrivet: 18 december 2018, 12:34:54 »
Citera
Tack för trevliga bilder! Ska själv åka henne på tisdag, ska bli spännande att se förvandlingen med egna ögon. Tack för varningen om att jag kommer att bli ruinerad, perfekt nu inför julen. ;)

Citera
Tack för ett trevligt reportage, reser med damen imorgon. 😁🚢🛳️

Får önska er en trevlig resa! :)

//R