Hurtigruten overtar Kleven Verft
« skrivet: 12 juni 2018, 04:15:19 »
Hurtigruten som ju har 2 stycken fartyg under byggnation pa Kleven Verft har beslutat sig for att helt overta det finansiellt anstrangda varvet.
Trots att bada parter gor sitt basta for att forklara att varvet inte riskerade att ga i konkurs och att det inte har nagot som helst att gora med de forseningar som drabbat de nya fartygen, sa far man anda tro att sa var fallet.
Hurtigruten sag sig nog tvungna att ga in som agare for att sakerstalla leverans.

https://e24.no/boers-og-finans/hurtigruten/hurtigruten-overtar-kleven-verft/24358745
SV: Hurtigruten overtar Kleven Verft
« Svar #1 skrivet: 12 juni 2018, 06:14:19 »
Det är sannolikt så att Hurtigruten redan har betalat en ganska ansenlig handpenning för de två nybyggena. Men fartyg under byggnation är normalt sett varvets egendom ända till de är färdiga när de överlämnas till den nya ägaren. Detta innebär i sådana fall att vid konkurs för varvet kommer fartygen att ingå i konkursen och inbetalda pengar är förlorade. Den som beställt och delvis betalat de icke färdigställda fartygen blir en fordringsägare i konkursen på lik linje med alla andra. Genom åren finns det flera exempel på redare som fått betala sin båt i det närmaste två gånger när byggnadsvarvet konkat. På det här sättet säkerställer man leveransen till avtalat pris.