Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Donkeyman

Sidor: [1]
1
Pollarsnack / Donkeyman Berättar
« skrivet: 04 april 2019, 18:48:56  »
Många har bett Donkeyman om att skriva mer om gamla tider. I dag sjösätter han en serie som skall vara över hela sommaren. Det behandlar maskindagboken från en skärgårdsbåt i Stockholm. Citat och kommentarer från maskindagboken från ångfartyget Blidösund sommaren 1954. Här får man förståelse om hur det gick till på en gammal ångbåt den gången och massor av information om hur livet var då.

www.blidan54.blogspot.com

Häng med .....

2
Övrig sjöfart / Från mitt kontorsfönster
« skrivet: 02 februari 2019, 19:19:00  »
Jag hade tidigare en tråd med ungefär det här namnet. Men har inte skrivit något där på evigheter. Nu tänkte jag starta igen men hittar inte tråden så här börjar jag om igen.

För ett par veckor sedan fick jag en rejäl överraskning när jag kom till jobbet vid halvsjublecket på morningen. Och härom dagen låg samma ståtliga fartyg där igen. Den här kajplatsen hade hurtigruten i några år medan man byggde den nya hamnterminalen men nu är den i gång och därmed börjar man lägga stora kryssningsfartyg här i stället. Förra året hade vi 116 kryssningsanlöp med totalt 140.000 passagerare. Plus Hurtigruterna som kommer två gånger om dagen året runt.

Så nu har vi haft årets två första kryssningsbesök redan under Januari månad. Och det är inte någon dålig båt som hedrar byen med sitt besök. "Viking Sky" - 228 meter lång, 34 meter bred och fanen vete hur hög den är. Fullspikad med "jänkare" som vill se norrsken. Man går till Tromsø, Alta, Narvik och Bodø. Här i byen ligger man två nätter och därmed blir "jänketurister" ett stort inslag på gator och torg. Bland annat så har de tagit över min stampub. Till min stora glädje då jag i all snacksalighet har fått chansen att diskutera allt och ingenting med turisterna.Här ser vi båten från mitt kontorsfönster. Med Tromsøbrua i bakgrunden. Så ser vi "Nordsjeteen" med "Løkta". Alltså Norra Vågbrytaren med en populär festlokal längs ut.Här lutar jag mig ut och har stora problem att få med hela båten. Den är onekligen lång som "f***n"När jag gick hem på eftermiddagen observerade jag att aktern stack ut bakom Nord-Norsk Kunstmueum och utanför Prostnesset och Konjaks-Larsens gamla byggnad. Nya hamnterminalen ligger just akterut.

Slutligen måste jag kommentera att vi hade "Soldag" för ungefär två veckor sedan. Fram till dess var det "mörkertid". Det vill säga inte något dagsljus. Men nu går det snabbt som bara f*** mot ljusare tider. Redan nu är det fullt dagsljus ungefär 0830-1530. När vi kommer till sista Februari är det ljust 0630-1730 och i slutet av April har vi dagsljus dygnet runt. Något som sedan varar fram till slutet av Augusti.

3
Övrig sjöfart / SMM Hamburg
« skrivet: 01 september 2018, 19:05:00  »
SMM Hamburg är ju världens största och mest betydelsefulla sjöfartsmässa. Vi talar om 2400 utställare och si så där 50000 besökare. Detta går av stapeln vart annat år och detta sker nästa vecka. Jag skall åka dit i år precis som alla gånger. Och kommer att träffa mängder med bekanta.

Man behöver i vart fall minst två dagar för att gå igenom och se allt man har lust med. Därmed går hela veckan åt så jag gör lite nöjestur av det hela också. Flyger till och från Oslo men tar Color Magic till Kiel och Color Fantasy tillbaka. Så skall jag bo på Hotel Kronprintz vid Hauptbahnhof och ser för mig några häftiga måltider på Schifferbeurse som är en Tysk traditionsbula där man får känsla av att gå in i Tyskt 20-tal. Det var där som mäklare, redare och andra satt i seklets början och förhandlade om fraktkontrakt och sådant.

Är det någon annan "Landgångare" som skall till Hamburg nästa vecka så kan vi kanske svänga en bägare och hiva i oss en "Doppelkorn".

4
Övrig sjöfart / Jon Michelet är död
« skrivet: 15 april 2018, 18:37:52  »
Den Norska författaren Jon Michelet har avlidit. Han var en av landets mest populära författare som har gett ut mängder av böcker om olika tema. Som gammal sjöman låg havet och sjöfolket honom nära hjärtat och han har i olika sammanhang tagit till orda till förmån för krigsseglarna.

Hans riktiga storverk är romanserien "En sjøens helt" som skildrar en ung Norsk sjöman som mönstrar ut just före kriget börjar och som sedan blir ute hela kriget. Som så många andra den gången. Det har kommit 5 band som Donkeyman har slukat och läst om ett par gånger.

Det sista och 6:e bandet var planerat till Augusti 2017 men på grund av sjukdom klarade han inte att bli färdig med det i tid. Men familj och förlag meddelar att han har skrivit på detta under hela sin sjukdomstid. Det har gått sakta tack vare hans hälsotillstånd men Michelet har kämpat på och fick manus färdigt just före sin död.

Boken blir att heta "Krigerens hjemkomst" och kommer ut i höst. Donkeyman väntar med längtan. Han måste ju få veta "hur det går".

Den här bokserien rekommenderas till alla som har sjöfartsintresse. Det är långt mer än en krigsskildring, det är en beskrivning på hur livet var ombord på ett handelsfartyg på 40-talet.

5
Övrig sjöfart / Kort högsäsong för sjöfarten
« skrivet: 04 april 2018, 17:22:31  »
De senaste veckorna har kännetecknats av särdeles dåligt väder i NordNorge. Mängder av samhällen har blivit isolerade då vägar blivit avskurna av stora snöskred samtidigt som flyget inte har kunnat gå. Omfattande strömavbrott har också rapporterats.

Tidningarna har varit fyllda med reportage där folk och butiksvaror fraktas med diverse mindre passagerarfartyg, kustvakten och det som funnits till hands. Men också Hurtigruterna har haft mycket att göra. Senast i går var det reportage på TV om Honningsvåg som var isolerat genom vägavstängning och stängd flygplats. Men Hurtigruten gick. För övrigt har de mindre samhällena på Magerøya (ön där Honningsvåg och Nordkap ligger) varit isolerade i lång tid.

I dagens tidning kunde man läsa att man efter en längre avstängning öppnat vägen för kolonnkörning till Båtsfjord. Med resultat att hela kolonnen med plogbilar och allt fastnat uppe på fjället och folk fick tillbringa natten på veivesenets vägstation halvvägs över passagen.

6
Kryssningsfartyg / Tromsø 2017
« skrivet: 13 juni 2017, 12:13:41  »
Nu har vi kommit en dryg månad in i högsäsongen. Kryssningsfartygen kommer in i långa rader. Plus två Hurtigruter om dagen.

http://www.itromso.no/nyheter/2017/06/12/Sjekk-hvilke-cruiseskip-som-kommer-til-Troms%C3%B8-denne-uken-14860595.ece

7
Övrig sjöfart / På jobbet
« skrivet: 06 juni 2017, 13:39:58  »
I det kraschade Forumet skrev jag någon gång då och reportage från mitt kontorsfönster. Jag skall här återuppta tråden men utvidga till olika ting jag upplever "på jobbet". Dess värre är jag så in i bomben lat på att plåta men jag måste ju börja någonstans.

Den här gången är jag på Svalbard. Reste upp med "Norbjørn" och är nu ombord i "Norvarg". Här i Longyearbyen med omnejd går det en mängd med olika passagerarbåtar i olika storlek. Man får nästan en association till hur det är på Strömmen i Stockholm.

Med en god kamera kan man göra ett brukbart reportage. Men jag är här för att jobba med "mina" båtar så det orkar jag inte. Hur som helst nu avgick en gammal travare och vi "ärver" kajplatsen.

Var så god - "Nordstjernen" taget för 10 minuter sedan genom ett sk****gt fönster på vår brygga. Och nu - back to work

Sidor: [1]