Ro/Ro upplevelse på Finnfellow, Långnäs-Kapellskär 2/12
« skrivet: 03 december 2017, 16:54:15 »
Efter att ha vart på Åland och insupit "Lilla Jul" var det dags för en ny upplevelse, i form av Finnlines M/S Finnfellow mellan Långnäs-Kapellskär. En resa på drygt 3.45 h om jag räknade rätt... Hade väll egentligen inte så många förväntningar, men ett "Black Friday" erbjudande, hytt och bil för 465:- inkl. mat, och nu var man bara tvungen att testa, eftersom man rest i princip allting annat...

Resan till Långnäs är egentligen inte så mycket att orda om, iom att det skedde i eget fordon. Incheckningen i Långnäs gick fort - vi var enda fordonet, och snart stod vi nere på plattan och väntade, tills Finnfellow ankom. Vi vinkades ombord av trevlig herre, som informerade om att bildäcket var i princip tomt idag ( och det visade sig senare stämma, när vi skulle både äta middag/kliva av, kan max vart 10 passagerare på turen ) så var bara att åka längst fram till dörren mot hissen/trapporna och åka upp. Sagt och gjort.

Upp kom vi till receptionen - som egentligen såg ut som på vilken annan färja som helst, välkomnande, med läsk automat, och vi fick våran hyttnyckel. Runt hörnet, in i hyttkorridoren och andra dörren till vänster. B-hytt, och när vi öppnade dörren fick vi en chock... Vilken ENORM yta det var på golvet. Hytten var utan tvekan av lyx-hytts storlek på dom andra fartygen, även om detta var en ordinarie B-hytt. Bädden visade sig innehålla ett st extra tjock, skön madrass, och kudden samt täcke var också ordentlig tilltaget. Absolut plus för den FULLSTORA handduken!! TV som standard, om man ville titta på den, men framförallt gav hytten ombonat och städat intryck, och det var skönt att knoppa ett slag...

Övrig rundvandring ombord på fartyget gick förvisso ganska fort, men det som slog mig, är att allt som behövs och som man vill ha som reguljär resenär FINNS ombord, fast i mindre fysisk storlek - men det finns, och är minst sagt ett fullgott alternativ om man vill ha bekväm hytt, och resa i lugn och ro... Vi hittade ett TV-rum, som säkert är bra om någon reser med däcksbiljett, strax bakom ett konferensrum. Ett klassiskt fotbollsspel ( kostnadsfritt ) samt några dobbel automater från PAF. Restaurangen - med buffé princip är riktigt stor, och ännu var det inte middag på 1,5 timme, men för den som ville gick det bra att komma in och hämta kaffe/te, juice, mjölk eller vatten samt lite fikabröds gifflar. Senare var här middag av buffé som i förhållande till att maten ingår i priset, var stor, med brett urval och vällagat. Tom efterrätt med glass med finsk jordgubbs ostmassa. Restaurangen är mycket trervlig, och stora fönster med fantastisk utsikt. Finns absolut inget att klaga på. Vid restaurangen finns också ett stort lekrum, för dom som reser med barn.

Lite längre bort fann vi den berömda tax-free:n, som öppnade drygt 1,45 innan ankomsten till Kapellskär. Tyvärr finns ingen katalog, så lite oklart vad som väntade, men man blev faktiskt ganska positivt överraskad, även om inköparen till butiken måste ha nått av en personlighetsklyvning, när man tittar på vad dom har för utbud... Vem köper oljerock för 2000:- ombord på en roro färja, eller överdyra heminredningsatteraljer som man vanligtvis hittar på krimskrams butiken hemma? Och varför har man det ens, i en butik som ändå har ganska begränsat med yta? MEN, butiken var också trevligt utrustad, den såg inbjudande ut.. Påminner om en tax-free butik på någon av viking skutorna, bara mindre. Kanske en ca 6-70 m2. Men du hittar i princip allt du vill ha i en tax-free. Minus för i princip helt obefintligt utbud av herr doft, vilket jag tror skulle vara mer uppskattat än oljerock - MEN plus för deras kampanjvaror. Faktiskt mycket rimliga priser... 1 liter Grants, 18 Euro - mycket bra pris... 24 pack Lonkero, 21,90 - köpte man 2 fick man 15% rabatt - också mycket rimligt pris. ( jämför tex med Viking Lines 290:- st ). Rom fanns för 15 Euro 1 liter. 2 limpor Marlboro för 59 Euro, osv. Så det är faktiskt lätt att fynda, det måste man ge Finnlines, och jag tror det är en bra strategi.

Bastu finns naturligtvis också ombord, kostnadsfritt även här. Minus kanske för att det inte finns någon kall öl då... Men den kan man å andra sidan fixa i baren nere vid Restaurangen. Tyvärr begränsade öppettider på den, men däremot också helt OK priser.. En Öl och Jäger - 6 euro. En stor öl för 4,50 Euro, fullt rimlig. Longero samma pris. Sen kan man säkert få vilken drink man vill - fullt sprit bateri. Här kan man också få kall läsk, om man önskar till middagen. Kostar 2,50 euro - och är väll normalpris på restaurang numer.

Så ja. Totalen, mycket positiv upplevelse. Jag kan absolut tänka mig resa igen. Defenitivt ett kanon alternativ för reguljärresenärer, vem man än är, bara man är beredd på att det är framförallt för yrkestrafiken linjen finns. Man lånar en bit av deras vardag, men utan problem - det är trevliga och hyggliga killar. Personalen ombord är fantastisk, och bara det att det är lugnare tempo än på färjorna, man får en helt annan personlig service och bemötande. Inget är ett problem, allt löses - på nått sätt. Det tycker jag skapar ett otroligt plus värde. Och är det egentligen inte såhär man SKA resa, om man inte har behov av tjo och hej, stoj och tjim? Plus i kanten, och jag återkommer gärna vid annat tillfälle.
SV: Ro/Ro upplevelse på Finnfellow, Långnäs-Kapellskär 2/12
« Svar #1 skrivet: 03 december 2017, 22:40:47 »
Tackar för reportaget. Hur tomt var iprincip tomt, inga trailers?
SV: Ro/Ro upplevelse på Finnfellow, Långnäs-Kapellskär 2/12
« Svar #2 skrivet: 04 december 2017, 00:06:09 »
Tackar för reportaget. Hur tomt var iprincip tomt, inga trailers?

Totalt kanske 10 talet trailers, mer var det inte på den fronten heller. Fartyget låg i princip flott jämte lastlinjen. Hon låg väldigt lätt i vattnet, vilket fick sin förklaring när man såg vad som fanns på lastdäcken.
SV: Ro/Ro upplevelse på Finnfellow, Långnäs-Kapellskär 2/12
« Svar #3 skrivet: 04 december 2017, 11:58:48 »
Intressant har många gånger funderat på dessa skutor när man skall resa bara för att transportera sig men aldrig kommit till skott men detta gör mig än mera nyfiken /TT
Gjorda 2019
Galaxy till åbo
Baltic princess åbo till stockholm
Kommande 2019:
Romantika till riga
Explorer of the seas I medelhavet
SV: Ro/Ro upplevelse på Finnfellow, Långnäs-Kapellskär 2/12
« Svar #4 skrivet: 04 december 2017, 13:32:04 »
Citera
Så ja. Totalen, mycket positiv upplevelse. Jag kan absolut tänka mig resa igen.

Tack för att du delar med dig av erfarenheterna! Åkte själv för ca 5 år sedan från Nådendal och håller med i vad du beskriver. MEN för min del blev det lite för lugnt - folktomt ombord trots högsäsong. När jag åker får det gärna vara lite folkfest ombord, rassel från spelmaskiner, trevlig stämning i buffén. Klirrande glas i puben. Så summa summarum - jag blev deprimerad efter att jag klev av Finnlines  ;) Kändes lite som "sista färden" ....

Maten var OK, inget man gick och tog mer av men man blev mätt. Shoppingen, minns bara att det var stängt under huvuddelen av resan. När dom väl öppnande var det ju fjärran från vad man får på Tallink eller Viking ifråga om utbud, men det kanske har ändrats sedan dess. Som sagt - för yrkestrafiken fyller skutorna sin funktion. För min del, mja - har inte blivit något återbesök.
SV: Ro/Ro upplevelse på Finnfellow, Långnäs-Kapellskär 2/12
« Svar #5 skrivet: 04 december 2017, 15:53:39 »
Tack för detta! Har också funderat ta en tur någon gång men nästa sommar ska det äntligen bära av när Nordlink kommer på rutten.
SV: Ro/Ro upplevelse på Finnfellow, Långnäs-Kapellskär 2/12
« Svar #6 skrivet: 04 december 2017, 20:22:43 »
Trevligt reportage, överensstämmer egentligen ganska väl med vad jag önskar av en färjetransport. Dock förbryllas man lite av hur dåligt linjen marknadsförs iallafall i Sverige, tror absolut man skulle kunna ta rätt stora marknadsandelar om man bara upplyste folk om att man fanns.
*
SV: Ro/Ro upplevelse på Finnfellow, Långnäs-Kapellskär 2/12
« Svar #7 skrivet: 04 december 2017, 21:26:51 »
Trevlitg reportage.
Gjorde själv en liknande resa Malmö-Travemünde för några år sen. Det var mitt i semesterperioden och sannolikt fler turist-resenärer, om vi får kalla dem så, än vanligt. Hade själv önskat mig lite mer liv och rörelse ombord. I princip allt var stängt en timme efter avgång till en timme innan ankomst. Bara ett litet café, knappt värt namnet, var öppet mitt på dagen. Jo bastun och badavdelningen var också öppna, men helt öde. Shoppen på tysklandsfärjorna var mer minimal än som beskrivs från finlandsfärjorna och hade samma begränsade öppettider som allt annat. Finntrader kändes som en riktig fraktfärja. Finnclipper på hemresan var en betydligt trevligare bekanskap även om avgången kl 2 på natten inte var någon större hit för en kvällstrött cyklist.
/ Marre   
SV: Ro/Ro upplevelse på Finnfellow, Långnäs-Kapellskär 2/12
« Svar #8 skrivet: 11 december 2017, 20:14:21 »
Tack för detta! Har också funderat ta en tur någon gång men nästa sommar ska det äntligen bära av när Nordlink kommer på rutten.
Minsann? Mer än jag viste.. Törs man hoppas på bättre öppettider då? Annars lär den utökade passagerarkapaciteten vara ganska menlös...
*
SV: Ro/Ro upplevelse på Finnfellow, Långnäs-Kapellskär 2/12
« Svar #9 skrivet: 12 december 2017, 10:53:19 »
Kul att höra att du haft en så positiv upplevelse! Finnfellow är en trevlig att åka med som omväxling. Synd att biljettpriserna oftast inte mäter sig med Viking eller Silja, men man kan ta in det på att handla på att handla alkohol i den billigare taxfreen! Kör du ombord på Åland är du dessutom en av de första av i land eftersom du kör ombord på huvuddäck och de parkerar personbilar i pole position om möjligt.