Piraterna blir bara fräckare II
« skrivet: 06 maj 2017, 00:20:12 »
Tja vi kan väl fortsätta då på ny kula. I förra versionen kom jag upp i ett 500-talet incidenter och en bra bit över 130.000 visningar så det är väl bara till att fortsätta då.
Oceans Beyond Piracy publicerade i veckan sin årliga rapport och tyvärr ses en viss ökning av piraternas framfart i världen under 2016.

http://oceansbeyondpiracy.org/reports/sop

Fredrik Ahlman
SV: Piraterna blir bara fräckare II
« Svar #1 skrivet: 06 maj 2017, 14:58:09 »
Den kinesiska flottan har nu överlämnat tre pirater varav den ene är en lokal piratledare till somaliska myndigheter i Puntlandregionen. De gripna omhändertogs i samband med kapningsförsöket av lastfartyget OS35 tidigare i år.

http://www.emtv.com.pg/international/2017/05/chinese-navy-hands-over-three-pirates-to-somali-authorities/

Maritime Danmark rapporterar samtidigt att att nigerianska flottan stoppade ett annat försök i hårt ansatta Guineabukten. Piraterna lyckades där bara stjäla lite innan de fick fly hals över huvud.

https://maritimedanmark.dk/?Id=34671

Samtidigt rapporterar IMB om en tredje lyckad incident ombord på en tanker i Malaysia. Även i det fallet fick de fem piraterna ta till flykten efter att man dragit general alarmet ombord. Med andra ord ett rätt så lyckat dygn på piratfronten.
Fredrik Ahlman
SV: Piraterna blir bara fräckare II
« Svar #2 skrivet: 08 maj 2017, 14:43:53 »
IMB har publicerat sin Q1 2017 rapport som visar på en ökning av piratattackerna i världen. Mest oroande är Guineabukten och Sulusjön där den mesta aktiviteten är noterad. Indonesien har ett större antal incidenter också men där är det mer riktat mot stöld och rån som är den lokala inriktningen.
Man ser en ökning i Somalia med två fullbordade attacker och fyra försök under första kvartalet. Dock är man inte säker på att det rör den tidigare systematiska verksamheten utan det kan också röra attacker där tillfället skapat möjligheten. Man följer förstås utvecklingen.

Hela saken;

http://www.nepia.com/media/748673/2017-Q1-IMB-Piracy-Report.pdf
Fredrik Ahlman
SV: Piraterna blir bara fräckare II
« Svar #4 skrivet: 09 maj 2017, 16:29:39 »
Ja men det där är en riktigt bra beskrivning på problemet som inte bara är isolerat till en fråga utan att det egentligen är massa saker som måste ordnas för att få rätsida på problemen. Men man ser ju att bara på de senaste två kanske tre åren att det skett en uppryckning hos lokala myndigheter även om det är en bra bit kvar. Visst man har dålig ekonomi och brist på resurser att tillse olagliga pågående verksamheter men samtidigt om man tar den kostnaden ger det mångfalt åter. Man står ju också lite såsom i lugnet före stormen i Afrika då kontinenten står inför en massiv utveckling, kanske som "nya Kina" på lite sikt såvida man uppnår stabilitet i regionen.
Fredrik Ahlman
SV: Piraterna blir bara fräckare II
« Svar #5 skrivet: 13 maj 2017, 18:17:23 »
Navfor utbildar nu somalisk sjöpolis för att bli bättre på att hantera pirater. Det är träning på praktiskt planet med patrullering av kust och hur man angriper piratfartyg.
Bra att man agerar och stoppar Olle i grind...

http://eunavfor.eu/sailors-and-marines-aboard-eu-navfor-warship-esps-galicia-assist-staff-from-eucap-somalia-to-train-somali-police-force-and-amisoms-marine-unit-off-coast-of-mogadishu/
Fredrik Ahlman
SV: Piraterna blir bara fräckare II
« Svar #6 skrivet: 16 maj 2017, 13:22:19 »
Samarbete är nyckeln till framgång för maritim säkerhet. Länderna kan bli bättre på att samarbeta för att bekämpa hot som pirater. Detta framhöll Singapores president i samband med firandet av landets flotta som fyller 50 år. Vi tillställningen fanns också 28 fartyg från 20 olika länder närvarande.

http://www.straitstimes.com/singapore/naval-cooperation-key-to-maritime-security-president
Fredrik Ahlman
SV: Piraterna blir bara fräckare II
« Svar #7 skrivet: 17 maj 2017, 15:00:08 »
Indiska flottans antipiratstyrka INS Sherda kunde avstyra ett piratangrepp i Adenviken igår. Händelsen inträffade ca 230 Nm SW om Salalah. Föremålet för piraternas intresse var den i Liberia registrerade handybulkern Lord Mountbatten.

https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:121381/mmsi:636017607/imo:9589712/vessel:LORD_MOUNTBATTEN

Två moderfartyg samt en 7- 8 mindre båtar närmade sig bulker som då slog larm. INS Sherda kom då till undsättning.

Hela saken

http://www.abplive.in/india-news/indian-navy-foils-piracy-attempt-rescues-liberian-ship-in-the-gulf-of-aden-528651

Fredrik Ahlman
SV: Piraterna blir bara fräckare II
« Svar #8 skrivet: 18 maj 2017, 15:12:02 »
Ny attack i Guineabukten riktat mot ett styckegodsfartyg. Händelsen inträffade 32 Nm SW av Bonny Island, Nigeria. Man kidnappade 6 personer, därtill länsade man fartyget på värdesaker innan man tog till tillflykt. Händelsen är inrapporterad och undersökning pågår från myndigheterna, därmed avslöjas inga detaljer om identitet av berört fartyg i detta nu.

http://www.maritimeherald.com/2017/six-seamen-kidnapped-piracy-attack-cargo-ship-n-gulf-guinea/
Fredrik Ahlman
SV: Piraterna blir bara fräckare II
« Svar #9 skrivet: 19 maj 2017, 16:23:35 »
IMB rapporterar två nya händelser. Den första är ett fall av stöld ombord på en kemtanker 4 NM W av Lecheria i Venezuela. Man lyckades stjäla fartygets utrustning och förnödenheter obemärkt. Den typen av angrepp är rätt vanlig i trakter av Venezuela men lika oönskad för det.

Vidare rapporteras häromdagen ett försök till attack 26 Nm Kepulauan Talaud North Sulawesi, Indonesien. En snabb båt närmade sig en PSV. Man var dock vaksam och drog alarmet och inledde motåtgärder vilket fick angriparna att backa och ge sig av från platsen. Varje misslyckad attack får ses som en vinst.
Fredrik Ahlman
SV: Piraterna blir bara fräckare II
« Svar #10 skrivet: 23 maj 2017, 20:44:30 »
Somaliska pirater är på offensiven noterar jag då Maritime Executive rapporterar om att pirater tagit en iransk fiskebåt som man nyttjar som moderskepp. Detta för att utöka sin räckvidd vid attacker.

http://maritime-executive.com/article/pirates-hijack-iranian-fishing-vessel
Fredrik Ahlman
SV: Piraterna blir bara fräckare II
« Svar #11 skrivet: 27 maj 2017, 15:54:05 »
Samarbete över gränserna är en vital nyckel till framgång i jakten på pirater samt att störa illegalt fiske och andra olovliga handlingar till havs. 2016 konstaterades Guineabukten som troligen den farligaste platsen på jorden när det kommer till pirateri. Regionen är viktig ur oljeförsörjningssynpunkt då de står för ca 40% av Europas behov och 29% av USAs. IMB har registrerat 205 attacker under de senaste 11 åren.
Men nu ser det ut att vända en smula sedan Nigeria och Kamerun har börjat samordna sina insatser. Man har lyckats på kort tid trycka ner attackerna med 85%.

http://cameroon-concord.com/headlines/8482-fighting-piracy-cameroon-joins-efforts-with-nigeria

I veckan befarades en Koreansk fiskebåt blivit kapad utanför Somalias kust. Detta ledde till en insats men det har visat sig vara ett falsklarm. Samtliga ombord är OK och ingen kapning den gången. Uppgången av piratverksamheten runt Somalias kust får folk att se spöken.
« Senast ändrad: 27 maj 2017, 15:57:59 av kapstans »
Fredrik Ahlman
SV: Piraterna blir bara fräckare II
« Svar #12 skrivet: 01 juni 2017, 01:10:45 »
Det rapporteras från IMB att en tanker har utsatts för ett angreppsförsök av pirater i området av Bab el mandeb, röda havet under onsdagen. EU Navfor vill dock inte rubricera dem ordinära pirater utan angripare i ett instabilt område. Målet för attacken var den  Marshall registrerade tankern MT Muskie på 70.000 ton.
Fartyget besköts med granatkastare och erhöll skador. Efter skottväxling kom krigsfartyg till undsättning och gärningsmännen tog till flykten.

https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:714740/mmsi:538005763/imo:9256638/vessel:MUSKIE
Fredrik Ahlman
SV: Piraterna blir bara fräckare II
« Svar #13 skrivet: 02 juni 2017, 18:50:44 »
De senaste rapporterade incidenterna till IMB då före helgen.
En lite ovanlig variant rapporteras från Indonesien. 24 Nm W om Pulau i Indonesien blev en produkttanker upphunnen av 6 beväpnade män vilka band fartygets besättning medan man stal fartygets skeppskassa och personliga tillhörigheter från skepparn. Allt skedde under vapenhot. Därefter tog man till flykten. Rederiets CSO har rapporterat till myndigheterna.

Ett ankrat bulkfartyg vid Cilacap Anchorage i Indonesien fick häromdagen ovälkommet besök som i obevakat ögonblick stal fartygsutrustning vilket upptäcktes först senare av besättningen.

En liknande stöld likt ovan rapporteras om från Free Town Offroads i Sierra Leone. Ett containerfartyg var det där.
Fredrik Ahlman
SV: Piraterna blir bara fräckare II
« Svar #14 skrivet: 09 juni 2017, 14:00:44 »
Äntligen kan det kanske bli lite ordning och reda i Guineabukten/Västafrika efter att 19 afrikanska stater från Angola till Senegal har bildat en insatsstyrka. Detta är ett EU-finansierat projekt som kommer att ledas av en fd fransk vice amiral. Projektet kommer till att börja med drivas i fyra år och kostar 9,2 miljoner Euro. Man kommer att på allvar ta itu med all form av maritim brottslighet som regionen är svårt tärd av. Allt från pirater till illegalt fiske. Projektet hade en invigningscermoni igår.
Kanske är detta lösningen på piratproblemet i Västafrika, vi får hoppas och se. Jag ser detta som en viktig milstolpe.

https://www.capitalfm.co.ke/news/2017/06/african-states-band-together-defeat-crime-high-seas/
Fredrik Ahlman