Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Övrig sjöfart / SV: Trafik på Trollhätte kanal
« Senaste inlägg av Hjnship skrivet Idag kl. 13:45:43 »
ASPEN passerar övre slussen i Trollhättan kvällen 20 juli.

2
Reseberättelser / Sundsbussarna 60 år
« Senaste inlägg av Marre skrivet Idag kl. 11:59:18 »
Passade på att göra en liten sommartur till Helsingör. Semester, Hemester, Svemester, är det så utflykterna hemmavid kallas? Åtminstone inte Denmester, för semester på danska heter ferie. En dansk semester är något helt annat. Raka motsatsen.

Ville åka båt, och inte med en flytande shoppinggalleria, och då blev valet enkelt, Sundsbussarna. I år är det 60 år sen norska Moltzau Line startade Sundsbussarna och mycket framgångsrikt drev dessa i många år. Nu på måndag firar man detta med att bjuda alla på fri resa samt med en del jippon ombord.

Sen några veckor finns det nu två Sundsbussar, dels Pernille och dels nyinsatta Jeppe. Med Sundsbussarna slipper man de långa och varma glasgångarna i terminalerna som finns till de stora färjorna. Man går i stället direkt ombord från kajen. Sen upplever man direkt närheten till havet.

Nu lämnar vi Helsingborg. Mercandia ligger klar för avgång. Tycho Brahe håller på att lägga till.

Vi åker med Sundbuss Jeppe som de senaste åren huvudsakligen varit i trafik till Ven men nu alltså är tillbaka på HH-leden. Nu avgår Sundsbussarna varje halvtimme.På övre däck finns ett café, på nedre en rymlig salong. På fördäck finns ytterligare en bar och den är delad så att halva är en bordershop med försäljning av öl och godis mm.

Så är vi ute på havet.Efter oss kommer Mercandia.
Vi möter Pernille och Hamlet.Innan vi seglar in till den centrala tilläggsplatsen i Helsingör.Helsingör är en trevlig och gemytlig dansk stad.
På gågatan vimlar det av svenskar, shopping med kläder och spritbutiker, massor med trevliga restauranger.
Vi äter en god lunch här och flanerar sen runt en del.

Så är det dags för hemresa. I väntsalen finns också en vin- och spritbutik. Praktiskt.
Vi åker hem med Pernille, som är en nyare version av Jeppe.Övre salongen på Pernille, där man serverar danska smörrebröd mm. Det gör man för övrigt i de andra salongerna också. På soldäck finns det tom en liten däcksbar.Så möter vi Aurora och är snart tillbaka i Helsingborg igen efter en trevlig tur på havet.

/ Marre
3
Färjor / SV: Berlin har problem
« Senaste inlägg av Marre skrivet Idag kl. 10:52:53 »
Så är då Berlin tillbaka i trafik sen natten till fredagen.
Problemen identifierades av tekniker från Rolls Royce till vibrationer i en thruster som nu har bytts ut.
Skönt för alla semesterfirare att färjorna nu kör som vanligt.

https://maritimedanmark.dk/?Id=38887

/Marre
4
Pollarsnack / P-garaget Tegeluddsvägen 27 i Sthlm
« Senaste inlägg av Mikko skrivet Idag kl. 10:16:55 »
Är det några fler än jag som inte får Club One Gold-rabatten i ovannämnda garage att fungera?

Har varit i kontakt med både TS och Q-Park flera gånger. Q-Park säger sig ha varit på plats och kontrollerat systemet och säger att det ska fungera. Jag har provat med fem olika kort under åren men det vill sig inte.
5
Reseberättelser / SV: Grekland 2018, lite nytt, lite gammalt...
« Senaste inlägg av Risberg skrivet Idag kl. 09:17:29 »
Takk for opplysningene, Robert! ;D
6
Färjor / SV: M/S Skåne och vägglöss
« Senaste inlägg av Andreas01 skrivet 20 juli 2018, 23:35:32  »
Ja, Skåne har mycket att önska. Allt handlar sist och slutligen om hur motiverad och engagerad personal man har. Ett äldre fartyg kan både vara renare och kännas gemytligare än denna sunkbåt. Ursäkta uttrycket, men Skåne är verkligen ofräsch.
7
Lastfartyg / SV: Några fler bilder från Halmstad
« Senaste inlägg av Robert Brink skrivet 20 juli 2018, 21:06:04  »
Det här med att intresset för lastbåtar verkar minska, kan det ha att göra med hur trafiken ser ut idag? Lastfartygen kommer längre och längre bort från bebyggelsen. Det är staket och övervakade hamnar. Kommer ihåg när jag var liten grabb och morsan spelade fotboll på Södermalm för AIK mot Bajen uppe på Kanalplan. Där kunde jag stå mot staketet och glo på hur lastfartygen lastade och lossade nere i Hammarbyhamnen. Idag kan man bara glo på nyare bostadshus och en bevarad kran.

//R
8
Reseberättelser / SV: Grekland 2018, lite nytt, lite gammalt...
« Senaste inlägg av Robert Brink skrivet 20 juli 2018, 20:47:32  »
Det har det!  ;)

Kan du fortelle litt alment om hvordan det er å reise rundt mellom de greske øyer? Skjønner folk engelsk? (Jeg har kun vært i Hellas på Pelopponnesos i 1990, og da snakket de veldig dårlig engelsk). Er det lett å få oversikt over båtrutene? Er de ofte fullboket, eller kan man bare ta den ene fergen etter den andre, som man har lyst? (Selvfølgelig sesongavhengig). Betaler man enklest med kredittkort? Hvordan er det i butikker, restauranter og på hotell; foretrekker de kontanter eller kredittkort?

Engelska fungerar numera bra som turist, klart man inte kan sitta och prata med alla på engelska! ;) Men att klara av boende, transport och restaurangbesök är inga problem alls.

Under högsäsong från mitten av Juli och till September bör man på dom mest populära sträckorna köpa biljett några dagar i förväg, framför allt om det är en färja man måste åka för att hinna till något.
Under lågsäsong kan man köpa fram till avgång på dom flesta avgångar. Vi köper dock oftast en dag i förväg för att kunna ändra boende om resplanen behöver ändras.

Rum bokar man numera på nätet även om det går på några öar att ordna på det gamla viset med uthyrare som står vid ankomst.
Nackdelen med att internet tagit över bokningar, är att många rum med bra läge blir bokade tidigt, på mindre öar är det till och med så att man måste boka i förväg för att inte riskera att stå utan.

Båtluffandet har en helt ny målgrupp numera, ryggsäcksfolket är inte lika vanliga, dom söker sig nog till andra områden. Istället är det en generation av medelålders som säkerligen reste runt i Grekland på 80 och 90 talet och nu återvänder när resandet är mera bekvämt.

Kontanter är det som gäller även om kort kommer mer och mer. Flera boenden som håller lite högre klass tar kort. Även flera barer/restauranger har nya bärbara kortläsare, men visst är kontanter det som oftast används.


Citera
Även Rhodos är en trevlig ö, väl värd mer än en transfer från färjan till flyget.
Men jag kan hålla med om att just själva färjehamnen är en av de med lägst mysfaktor på de grekiska öarna.
Men Rhodos gamla stad och även ön i övrigt kan rekommenderas.

Jo, man ska inte döma Rhodos på sträckan från stan till flygplatsen. Men just det området lockar inte oss, men ön är stor, så det finns säkert betydligt trevligare ställen. :) Men det finns det på så många andra öar också.

//R
9
Reseberättelser / SV: Grekland 2018, lite nytt, lite gammalt...
« Senaste inlägg av Marre skrivet 20 juli 2018, 17:07:04  »
Även Rhodos är en trevlig ö, väl värd mer än en transfer från färjan till flyget.
Men jag kan hålla med om att just själva färjehamnen är en av de med lägst mysfaktor på de grekiska öarna.
Men Rhodos gamla stad och även ön i övrigt kan rekommenderas.

/Marre
10
Färjor / SV: Stena E-flexer
« Senaste inlägg av Johnny skrivet 20 juli 2018, 14:58:03  »
Jag tror inte man i dagsläget skall stirra sig alltför blind på hur många av de beställda resp de på option som hamnar vart. Det enda man vet när det gäller fartyg som byggs för Stena är att de ständigt är till salu och att de hamnar där Stena tjänar mest pengar på dem - i egen trafik, utchartrade eller sålda.
Sidor: [1] 2 3 ... 10