Boknakaran Fesk & Potedes
« skrivet: 14 juli 2017, 22:58:42 »
Boknakaran Fesk & Potedes
god låt och intressant film opptagelse
https://www.youtube.com/watch?v=bjjhCEiSDSk
SV: Boknakaran Fesk & Potedes
« Svar #1 skrivet: 15 juli 2017, 10:38:31 »
Detta är en remix av en Boknakaran- låt.

Visst är Boknakaran ett NordNorskt band men att beskriva dem som hippies är knappast korrekt. Kanske det stämde för 50 år sedan men inte i dag. Däremot är de ett otroligt populärt band som reser land och rike runt och spelar i huvudsak sina egenkomponerade visor. Jag har under mina 30 år här uppe sett dem många gånger i olika sammanhang.

Senast på Hurtigruta en vinterresa Tromsø- Honingsvåg. De skulle ha konsert och jag skulle på jobb. Då höll de en bejublad improviserad konsert i baren. Antagligen mot ersättning i mat och öl samt försäljning av skivor.

Förgrundspersonen Ragnar Olsen är dessutom en högt uppsatt författare och översättare. Teatern här i Tromsø har spelat en lång rad klassiska stycken som han har översatt till NordNorsk dialekt. Många av deras visor har politisk touch men i huvudsak är det frågan om nostalgi.

Jag måste ge ett par exempel. Först tar vi "Erling Jarl" som är en hyllning till den gamla Hurtigruta. Den skildrar en resa från Finnsnes till Svolvaer. Det är inte länge sedan jag såg gruppen framföra bland annat den här ombord i en modern Hurtigrute. De reste Tromsø- Honningsvåg för att hålla en konsert och höll en bejublad extrakonsert i baren ombord. Antagligen mot mat och drick samt för att sälja plattor. Alltså - luta er tillbaka, slut ögonen och nostalgera er ombord på gamla Erling Jarl för 40 år sedan.

https://www.youtube.com/watch?v=XwXAjePLgz0&ytbChannel=hansafardin

Den här låten handlar om jakten "Hortensia" och beskriver vådorna av att göra ett "pit stop" på Ølhallen i Tromsø.

https://www.youtube.com/watch?v=nUYoufbMq8Q&ytbChannel=hansafardin
SV: Boknakaran Fesk & Potedes
« Svar #2 skrivet: 15 juli 2017, 10:57:07 »
Jag kanske skall förklara gruppens namn också. Det är nog oförståeligt för den som inte känner till språk och tradition i NordNorge.

Torkad fisk är en av grundpelarna den klassiska ekonomin här uppe. Man har i huvudsak tre varianter - helt vanligt Torrfisk som hängs på "fiskehjällar" och hänger till den är helt torr. Det är en mycket eftersökt exportvara till länderna runt Medelhavet bland annat.

Så har vi den så kallade Klippfisken som har sitt namn av att man lade ut saltad fisk på klipporna för att torka. Numera sker behandlingen inomhus och Klippfisken är en mer behandlad variant av torrfisken.

Den tredje är Boknafisk. Detta är torrfisk som inte får torka helt igenom. Ytan skall vara torr men köttet inne i fisken skall vara mjukt. För hemmabruk är detta den kanske vanligaste varianten. Den är mycket populär och ses som en delikatess i NordNorge. Och bandet Boknakaran har tagit sitt namn därifrån.