Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Tjärven

Sidor: [1]
1
Färjor / Taxfree med flytande hamn?
« skrivet: 05 januari 2019, 18:32:00  »
En smått galen idé som jag skulle vilja ha lite kreativ feedback på!

Säg att man låter bygga tre enorma Kryssnings-Ro-Pax typ SWATH (katamaran med mindre area i vattenlinjen för att påverkas mindre av havs-sjö) där aktern fungerar som en flytande hamnterminal för två mindre finlandsfärjor (för trafik inom skärgårdarna). Man går sedan in med jättefärjan till Nyhamn eller närliggande fjärd intill farleden in från Ålandshav och lägger sig på redden. Rosella och Åbofärjorna går sedan in och lossar och lastar till och från den enorma kryssningsfärjan på sin ordinarie rutt och åbofärjorna kan skippa omvägen via Mariehamn för att byta dagpassagerare. Även Rosella fungerar som en liten tenderfärja för passagerare till/från Mariehamn och Kapellskär. När passagerarbytena vid Åland är klara fortsätter den stora kryssningsfärjan ute till havs som nattfärja mot Finska viken eller över Bottenhavet till Kvarken där passagerare och gods hämtas med de mindre färjorna på dessa rutter.
Hur påverkas då Taxfree på anslutande färjor?

  • Stockholm-Åbo dagtid (nattfärjorna via Långnäs)?
  • Helsingfors-Tallin?
  • Holmsund-Vasa?

Tänker mig jättekatamaranen lite som en enorm (300x100?) Ro-Pax med kryssningskonceptet i den främre halvan och aktern för last och passagerarterminal. En bredd på ca 100m eller mer ger möjlighet till en tvärgående gågata eller kanske två med fönsterhytter inåt som Silja var först med! Stora livbåtar/tenderbåtar (typ 230/132pax som på Celebrity Edge) används också för att hämta och lämna kryssningspassagerare. Hoppas ni förstår och kan tänka er ungefär vad jag menar 8) 


 

2
Färjor / Fayard A/S (DK) Dockningar
« skrivet: 04 januari 2019, 11:36:23  »
Högsäsong för dockningar och varvsbesök inom färjetrafiken nu i januari!

På Fayard A/S Lindø hamn nära Odense ligger just nu M/s Bergensfjord, M/s Pearl Seaways och Nils Holgersson

3
Färjor / Stormen Alfrida
« skrivet: 02 januari 2019, 03:36:55  »
Söderarm mätte upp 36,8 m/s (kl 02:00) i byarna och 27,8 (kl 01:00) Finngrundet norr om Ålandshav har tilltagande våghöjd enligt ViVa hittills har det ökat till 5,8 (kl 03:00) men klart.se visar prognoser på omkring 8m våghöjd där inför kl fyra. Ålandshav ca 6 m.

Gotlandsbolaget ställer in turer! https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/farjorna-stalls-in-pa-gotland

Även Viking Line avvaktar med trafiken!  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stormen-alfrida-stoppar-farjor

Danmarksfärjor ställs in på grund av hårda vindar https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/danmarksfarjor-stalls-in-pa-grund-av-harda-vindar

Sidor: [1]