*
Våghöjder och sånt
« skrivet: 23 januari 2018, 15:19:15 »
Dåligt väder är inget som folk inom professionen ser som ett särskilt spännande diskussionsämne där man försöker bräcka varandra i upplevelser. Den som med ett handelsfartyg blivit flera dagar försenade på resa Kontinenten - USA:s ostkust, pga av dåligt väder en vinter i Nordatlanten, vill helst glömma allt och få en chans att sova ut när man kommer fram.

Däremot är inte helt ovanligt att från fjuniga ynglingar till pensionärer få höra om dramatiska strapatser  och höga vågor man varit med om på en Finlandsbåt eller en färja mellan Göteborg och Tyskland. På detta forum har man kunna läst om folk som gillar när det ”gungar” och andra som har en förhoppning om att det kryssningsfartyg man bokat, skall drabbas av riktigt skitväder och tom orkan, vilket man då får anta skulle förgylla passagerarens reseupplevelse och kanske ge uppslag till spännande berättelser inför en begeistrad hemmapublik.

Självklart är förvisso såväl väder som våghöjder till sjöss ytterst intressanta att studera ur alla möjliga aspekter. Tex varför det skapas tsunamivågor och deras ringa höjd med extremt långa våglängd till havs. Eller teorier om hur mindre vågor vid hårt väder kan samverka för att skapa en plötslig jättevåg som senare försvinner.

Vad gäller gigantiska våghöjder är uppgifter om dessa notoriskt opålitliga. Och det av det enkla skälet att dessa har varit svåra att mäta även om modern teknik nu gjort det betydligt enklare. Många äldre uppgifter om enstaka montervågor betraktades länge som fria fantasier men inte bara dess existens, utan även hur ofta de förekommer, har senare bekräftats. Numera mäter och rapporterar man sk signifikant våghöjd. Med detta menas enkelt uttryckt den genomsnittliga våghöjden för den högsta tredjedelen under en viss tidsperiod. Det innebär att när meteorologiska varningar går ut till sjöfarten om en signifikant våghöjd på säg 17 meter (som för några dagar sedan utanför Japan), kan enskilda vågor vara väsentligt högre.

Den sk Draupner vågen, som slog in i en oljeplattform 1995 med samma namn, utanför Norge är väldokumenterad och hade en höjd av 25,9 meter och även den på 29 meter utanför Skottland år 2000.

Här en länk för den intresserade.


https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rogue_wave