Hej, hemma igen efter nästan 4 veckors semester. Dags för ett reportage och det kommer nog bli ganska långt... ;) Vill också förvarna om att det inte kommer bli så väldans mycket kryssningsfartyg då vi faktiskt knappt såg några på våran 15 nätters kryssning. Det kommer bli ganska mycket lastfartyg på bild däremot! :)

Kryssningen bokades väldigt tidigt, tror det var i slutet av 2016 redan. Priset var då 15 000sek plus dricks/pers. Senare såg jag att priset var sänkt och kontaktade Celebrity som gav oss det nya priset på 11 000sek plus dricks/pers. Totalpriset blev 32 000 inkl. dricks för oss båda i en standard balkonghytt.
Det som lockade oss var den lite annorlunda rutten tillsammans med ett bra pris för en så lång kryssning. Rutten var följande:

Fort Lauderdale
Seaday
Grand Cayman
Seaday
Panamakanalen
Seaday
Manta, Equador
Seaday
Lima, Peru
Lima, Peru
Seaday
Piscu, Peru (blev dock någon ändring här, återkommer till det senare)
Seaday
Arica, Chile
Seaday
Seaday
San Antonio, Chile

Ganska nära inpå avresan så ändrades vår ankomsthamn till San Antonio istället för Valparaiso. Vi fick ingen bra orsak till detta men på Cruise Critic gick rykten om att det var risk för strejker i Valparaiso och att San Antonio hade byggt en ny Terminal, men å andra sidan såg vi en fin hyfsat ny Terminal i Valparaiso också...
Denna ändring ställde till det lite för oss, då vi såg fram emot att stanna i Valparaiso, så vi behöll vårat hotell där och tänkte ta oss dit på egen hand.
Nu blev det så, att Celebrity ordnade transport för alla som ville till Valparaiso. Vilket kanske var en självklarhet när dom ändrade hamn så nära inpå avresa (2veckor innan).

Efter kryssningen tyckte vi att det vore dumt att åka hem på en gång när vi ändå är nere i Sydamerika, så vi la till 2 nätter i Valparaiso, 2 nätter i Santiago de Chile och 4 nätter i Buenos Aires med en dagtur till Montevideo i Uruguay.
Flyget bokades med Lufthansa Arlanda - München - Miami och hem Buenos Aires - Frankfurt - Arlanda. Priset för flygningen i Economy var 8000/person.

Nu tycker jag vi börjar med reportaget...Vinterns första snö dök upp på morgonen 21/11 när vi skulle flyga från Arlanda, men vi kom iväg på utsatt tid vilket var skönt då vi hade snävt byte i München. Här ser vi en A330 från Thomas Cook som ska till Las Palmas genom fönstret på vår A321.Vår kärra i München, väldigt smidigt att byta till vårat flyg till Miami, den stod vid gaten bredvid, så vi behövde bara ta rulltrappan upp en våning, genom ny säkerhetskontroll och passkontroll sen var vi vid gaten. :)Här står vår A330-300 och väntar, D-AIKA med namnet Minden, levererad 2004 och är Lufthansas äldsta A330 för närvarande, kabinen var dock precis nyligen uppgraderad så invändigt kändes den som en 2017 års modell! :)

Jag blev ju dock lite besviken här, eftersom det skulle varit en A340-600! För dom flesta ingen större skillnad då man sitter likadant med 2+4+2, men är man lite flygnörd så är en 340-600 speciell då den dels har 4 motorer istället för 2, men framför allt är den inte allt för vanlig, så det är inte så lätt att få till en flygning med just en sådan maskin.Är man 2 personer och flyger i Economy så är Airbus A330 och A340 bra maskiner att flyga då dom har 2+4+2 seating vilket gör att om man bokar plats i god tid, så får man en egen 2 sits och slipper tränga sig förbi en tredje person vid tex toalettbesök. Dessutom känns det luftigare med bara 2 stolar än med 3.
Planet var inte fullbokat, utan det var ganska många lediga platser vilket förklarar bytet till en mindre maskin.Dagens flygrutt, den stämde dock inte riktigt då vi flög längre in över Canada och USA:s östkust. En orsak kan ha varit ett kraftigt oväder ut över Atlanten öster om USA med trolig kraftig turbulens.Boston från ovan!
Vi landade något försenade trots start på rätt tid, och kanske berodde detta på ovädret över Atlanten? Däremot har det aldrig gått så smidigt på Miami Airport att ta sig in i landet. Inga köer alls, en orsak var förstås att vi landade i en lite mellantid, så det var bara vårt plans resenärer som skulle passera Immigrationen.
Vi hade hyrt en bil istället för att lägga pengar på en massa taxiresor, efter uthämtning av denna så körde vi ner till South Beach där vi skulle bo i två nätter.Här har vi vår hyrbil, en VOLVO XC 60 T5 utanför hotellet, det är dags att köra ner till Key West en sväng...Det är inte bara på väg Värmdövägen 222 vid Henriksdal jag jämt råkar ut för broöppning! Bilen bakom oss höll på att köra in i vår bak då han inte alls var beredd på att bron kunde öppnas...
Längs hela vägen till Key West såg man spår av orkanen Irma även om man städat på bra, men det låg mängder av möbler, krossade husvagnar och delar från hus och annat längs vägkanten som skulle forslas bort.Vi parkerade bredvid M/S The World för att gå och käka lite lunch, det var väldigt varmt denna dag upp mot 33gr.Gatuliv i Key West, här hade man dock städat upp bra efter orkanen.The World i Key West.

http://www.faktaomfartyg.se/the_world_2002.htmMan kunde åka "Glass bottom boat", men det gjorde inte vi.Vi satte oss här och åt en Key lime pie.Sen styrde vi tillbaka mot Miami igen, här stränder i Key West.

Torsdag 23/11 och vi tar en morgonpromenad längst söderut på South Beach, väldigt dåligt med kryssningsfartyg! Dagen före låg det inte ett enda inne, och här på morgonen tror jag endast något mindre låg inne. Efter promenade så åt vi frukost för att sedan köra till Fort Lauderdale och lämna igen bil och gå ombord på GTS Celebrity Infinity.

Återlämnandet av hyrbilen som var hyrd på SIXT gick supersmidigt, SIXT hade inte sitt kontor på Fort Lauderdales flygplats utan närmare hamnen och körde en shuttlebus för kryssningsresenärer till terminalerna. :)Det är inte lätt att få till en bra bild innan boarding, så här kommer en från vårat stopp i Piscu! ;)GTS Celebrity Infinity är en av 4 systrar ur Milleniumserien som byggdes mellan 2000 och 2002. Sedan några år tillbaka är samtliga fyra systrar uppgraderade till "Solsticeklass" så dom mera liknar Celebritys nyare fartyg i Solstice serien.

http://www.faktaomfartyg.se/infinity_2001.htm

Vid leverans hade dom ett gasturbinmaskineri men min uppfattning under resan var att man numera även har klassiskt dieselmaskiner som komplettering. Det var ofta ett trevligt ganska högt maskinljud ute på däck som väl tyder på lite mera klassisk framdrivning? Har inte hittat någon bra info om detta men någon här kanske vet?

Vi har inte rest med denna fartygsklass tidigare utan enbart med den nyare klassen. (Reflection, Equinox)
Infinity tillbringar i nuläget sommaren uppe i Alaska och vintern nere i Sydamerika där hon kryssar mellan Buenos Aires och San Antonio, detta kommer ändras lite till senare säsonger, bla kommer Infinity göra kortare kryssningar ut från FL och även besöka Europa.

Ombordstigningen gick bra, vi fick vänta i 20 minuter innan vi släpptes på då vi var tidiga på plats.Här har vi kommit ombord och äter lunch uppe i Ocean View medans bunkring pågår nedanför.Blev lite förvånad över att en ung dj spelade poppig musik för alla gamlingar som klev ombord!  :o Medelåldern ombord skulle vi bedöma till mellan 65 och 80 år, betydligt äldre än vad vi förväntat oss. Förvisso  brukar längre kryssningar locka äldre publik än dom kortare, men vi trodde att dom lite jobbigare resmålen i Sydamerika skulle avskräcka gamlingarna då det inte precis är lätt att ta sig fram i sydamerikanska städer.
Men troligen åkte dom bara på organiserade utflykter, eller så bara till det shoppingområde som bussen gick till...
Vi misstänkte att det även handlar om att vissa kryssningar måste man bara ha gjort för att få vara med i den fina klubben, och Panamakanalen är troligen en sådan.Efter att ha ordnat dryckespaket för oss båda, ett Classic med Alkohol och ett Premium Alkoholfritt till min sambo så tog vi en kaffe i vårat favorit Cafë Al Baccio.

Celebrity har inte så jätteprisvärda dryckespaket och på denna kryssning var det gränsfall om vi skulle tjäna på det. Men det är också värt mycket att inte behöva tänka på kostnaden vid varje köp. Ett Classic med alkohol räcker för dom flesta om man inte vill njuta av dyra viner eller dyr Whiskey, även dom dyrare Martinidrinkarna ingår inte. Men om man köper en dyrare drink så betalar man bara mellanskillnaden.
Premium alkoholfritt har en stor fördel, och det är tillgången till stora Evian vattenflaskor istället för som mindre 50cl flaskorna som ingår i Classic, specialkaffe ingår i båda paketen och är värt mycket för oss.

Priserna ombord är ungefär så här:
Espresso enkel: 4 dollar, dubbel 5 dollar.
Vatten 50cl 3 dollar, 1 l Evian 5 eller 6 dollar.
En flaska Heineken 7 dollar
Ett glas vin till maten 9 dollar
En Gin Tonic 9 dollar
Finare drinkar från 13 och uppåt, samma med viner.Lite rundvandring ombord, här har vi Celebrity Theater. Vi såg ingen show men enligt medresenärer så var dom ganska bleka. Tror det blir svårare och svårare att hålla hög kvalite i så många dagar och med så många kryssningsfartyg som behöver artister.
Inte omöljigt att dessa utrymmen kommer att bli mindre och mindre i framtiden, samtidigt behövs dom som samlingsplatser vid tex någon incident. På vår kryssning körde man även mindre shower uppe i Constellation Lounge vilket var uppskattat.På duken ser vi vår kryssningsvärd Luigi från Dominikanska Republiken.

Nu har vi tagit hissen upp från däck 6 till däck 11 och Constellation Lounge som är den stora "skybaren" ombord. Denna bar finns på samtliga av Celebritys fartyg och är mycket uppskattad när vädret inte tillåter utomhusaktiviteter. Jag kan dock vissa stunder uppleva den som alldeles för stor och skulle önska en lite mera intim variant som Royal Viking Crown Lounge.
På Infinity finns inget Disco, utan det kör man här uppe, däremot har man en mera klassisk dansbar nere på däck 4 som inte finns på dom nyare fartygen.Dansgolvet med en glaskupol i ovan.Främre delen, helt fantastisk utsikt här uppe, och praktiskt med vinklade glas då dom inte så lätt blev blöta vid regn. Tyvärr körde man dagtid en hel del lek och stoj här uppe framför allt när vädret blev kyligare så att sitta här och njuta med en bok och titta ut över havet var inte alltid så lätt. Själva baren var också bara öppen kvällstid.Infinity har precis som dom nyare fartygen lite gräs ombord, dock inte äkta vara och inte så lätt för oss resenärer att komma åt!  ???Främre soldäck ovanpå Constellation Lounge, här var det nästan alltid lugnt och endast några få låg här och solade.En gammal bekant från 2015, Independence Of The Seas var det andra kryssningsfartyget som låg inne i FL denna gång, ganska så ödsligt. Som synes har hon fått Scrubbers nu(dom installerade man när vi åkte henne), det ser ut som blixtrar vid skorstenen mot mörka molnen.
Hon ligger för övrigt vid HAL:s terminal då vi tagit den större och finare... Man håller på och bygger ut en av terminalerna som inte syns på denna bild, men det kommer ni snart få se bilder på! ;)

För övrigt så var det inget vidare väder här på avresedagen, kraftiga regnskurar tyvärr, det blir liksom inte rätt stämning på Sailaway när inte solen skiner hela tiden.Lugnt vid poolen, vi packar alltid ner badkläder i handbagaget men då vädret inte var så bra, så hoppade vi bad denna gång.
Poolområdet var väldigt bra och det återkommer jag till senare i reportaget.I aktern på däck 12 har man fixat Rooftop Terrace med lite sköna möbler och en storbilds tv som visade filmer. Skönt att slippa tv:n vid poolen som på ganska många andra fartyg.En bild akterut över poolområdet.Den stora terminalen som även används av Oasis-klassen. Blev lite förvånad över att "lilla" Infinity fick ligga här och "stora" Independence vid en mindre terminal. Men det kanske är en av skillnaderna mellan att resa med RCCL och Celebrity? Lite mera service och klass på den senare förstås.FL i bakgrunden och tankfartyget Seabulk Arctic i förgrunden. Hon har faktiskt Port Everglades som hemma hamn, är 182 m lång, 32 m bred och byggd 1998 och har en DWT på 46094 ton.Mast Bar som är den övre poolbaren, saknade fler sittplatser här, hade tex varit trevligt med barstolar mot poolområdet och kanske lite fler bord och stolar här till höger i bild? På motsatta sidan fanns det några bord och stolar men där var det rökning tillåtet. :(
Notera också att Celebrity har fri tillgång till handdukar fortfarande, så man behöver inte kvittera ut sin handduk.

Det var första delen, ett antal till lär komma framöver... ;)

//R
« Senast ändrad: 18 december 2017, 13:57:37 av Robert Brink »
Mycket trevliga bilder vist  är The World lite lik Birka ;)
Mycket trevliga bilder vist  är The World lite lik Birka ;)

Tackar, ja lite Birka feeling får man! :)

Här kommer en bild som inte kom med, så blir det när man inte granskar ordentligt! Blev dubbla bilder av "gräset" istället...Främre soldäcket ovanpå Constellation Lounge, kommer mera bilder härifrån senare.

//R
Underbara bilder och repotage, Robert!

Skall bli riktigt spännande att följa. En bra uppladdning för vår nästa kryssning i Februari, från LA.


Andy Cruiser
Loyalty programs:
NCL lattitudes Platinum
MSC Blackcard
RCCL C&A Emerald
Costa Corallo level
HAL level 2-mariner
Disney Castaway Silver level
Carnival VFIP Red level
Vi fortsätter vidare...Klockan 13:30 meddelade man att våra hytter var klara, och vi gick ner till vår hytt på däck 6 med nummer 6029 på babords sida. 6029 är en av dom 16 hytter med större uteplats som säljs som billigaste balkonghytterna och kallas för "Sweet sixteen! Jag fick reda på dessa genom att läsa på Cruise Critics forum.
Själva hytten var på gränsen till för liten för en 15 nätters men det var inga problem. Vår hyttsteward Edy var fantastisk och mycket duktig på att både vara osynlig och synlig så man fick tag på honom.Badrummet, vi har ju varit lite bortskämda med Solsticeklassens fina badrum där det är duschvägg och större utrymme samt imfri spegel. Men det fungerade bra här, man hade även nattbelysning så man inte behövde tända under nattens kisspauser. :)Vår stora terrass som var fantastisk, tyvärr så kunde vi inte njuta av den så mycket sista dagarna då Stilla Havets lite kyliga vatten gjorde fartvinden kylig. Flyttar man ut stolarna så sitter man precis vid kanten till skrovet, dock så kan dom som bor ovanför se ner på oss då.Ett flygplan på väg ner och Independence ska strax avgå, vinden vände under eftermiddagen och man började landa mot väster istället. Det gjorde också att regnmolnen som passerat oss tidigare vände tillbaka. Temperaturen var dock mycket behaglig på runt 26 grader.Independence avgår före oss och här ser ni hur man jobbar på terminalområdet och ska troligen bygga ut.M/S Rebecca från Holland, byggd 2008, 99 meter lång och på 5500 DWT.Independence girar ut och vi börjar lämna Port Everglades.M/T Aliakmon, Liberiaflaggad byggd 2006, 214 m lång och 33m bred, 61284 DWT.Bogserbåt som ligger standby.Och så säger vi hejdå till USA och Florida, nästa gång vi kliver iland är det i Equador.Fredag morgon 24/11, även kallad Black Friday i USA något som numera spridit sig till våra breddgrader. Här är en härlig vy från vår terrass akterut.


En fin varm seaday betyder sol och bad för dom flesta. Det var gott om plats ute även på dessa fina dagar. :) Säkerligen på grund av att kryssningen i grunden inte lockade så många ur den mera solande publiken. Sen har dessa lite mindre fartyg betydligt mera utrymme/passagerare vilket märktes ordentligt. Vi var 2100 passagerare och så mycket mindre är inte poolen än på tex Norwegian Epic som rymmer 4200 pax.Poolområdet var bra, det var lagom stora pooler, den ni ser närmast var djup på alla ställen och där simmade man, ville man stå och hänga i poolen var det den andra som gällde. 4 små bubbelpooler räckte gott och väl och det fanns alltid plats. Och det var sällan mycket ljud, lite tyst musik i bakgrunden utom under någon timme när bandet spelade eller när man hade något danspass.Tog mig en liten promenad runt däck, här är jag i fören och vi ser akterut. Gott om platser som ni ser!Soldäcket i fören, så här lugnt var det inte genom Panamakanalen.  :DMan fick även gå upp framför masten, men här fanns inga solstolar.Pooområdet från andra sidan, poolen närmast var en så kallad "hänga lite i poolen" pool där man bottnade och kunde stå och bara ta det lugnt.Man har snyggat till utedäcket på flera ställen.På Celebrity finns inga rutschkanor, inga äventyrsbad, inga linbanor eller klätterväggar! Det som finns är en Basketplan, enda gången det var lite action här, var när lediga besättningsmän spelade basket med hårda tag. :) När det gäller barn ombord, så räknade vi till 5 barn totalt varav 3 av dom var i samma sällskap. Så vill man ha en barnfri kryssning utan en massa tjohej, så var denna perfekt. :)Uppsnyggat utedäck i aktern.Vi såg tidigare en bild från nya Roof Top Terrace, här är den igen om man tittar akterut. Det var poppis att hänga här sköna dagar och inte alltför ofta plats över även om det är hyfsat lugnt på den här bilden, men fler och fler hittade hit senare.Så tittar vi ner på utedelen av Ocean View Café där även Sunset Bar ligger. Utedelen var ordentligt vindskyddad vilket gjorde att den gick att nyttja även lite kyligare dagar.På fredagen mötte vi en hel del kryssningsfartyg på väg mot Florida för ankomst lördag morgon, här en av Carnivals Fantasy serie.Lördag morgon och vi ankommer Grand Cayman tillsammans med en AIDA. Jag har varit tidigare på Grand Cayman och nu när man varit på fler öar i östra Karibien så är jag inte så imponerad av Cayman. Dock så har den fina stränder och bra snorkling, men ingen vacker natur.På väg till frukosten så tar vi hissen upp till däck 10 eller går, sen passerar vi igenom Solarium som vi kallar för kuvösen. Här ligger eller sitter många av dom äldre passagerarna och bara tar det lugnt. Till skillnad mot ute, så var det svårare att få plats här. Det finns två bubbelpooler och en pool i mitten, både solstolar och sittplatser.Här ett gäng solstolar.Precis som på dom nyare fartygen så ligger Aqua Spa Café här som har lite mera hälsomässig frukost och lunch. Men det mesta som finns här, kan man plocka ihop även i den stora Oceanview bara man  har karaktär.Precis som på många andra kryssningsfartyg är dessa utrymmen mycket fina, även om vi aldrig tillbringar någon tid här.Så är det frukost i Ocean View Café. Fortfarande håller denna buffé hög klass och erbjuder betydligt bredare utbud än massmarket rederierna. Här är tex äggstationen där man beställer sina ägg som man vill ha dom och vad man vill ha i sin omelett.
Minus dock för ett tråkigt utbud på vanligt kallskuret typ salami och skinka, där är tex MSC klart bättre men så är dom från Italien. :) Även brödet skulle man kunna ha mera variation på, mörkt bröd är fortfarande extremt ovanligt ombord.

Jämfört med dom nyare fartygen, så är denna buffe byggd på klassiskt vis med preparering och diskar  i en rektangel i mitten och så har man sittplatserna runt om. På Solstice mfl, så har man komprimerat ihop bufféborden på ett mindre utrymme men väldigt effektivt då man inte behöver gå många steg för att hitta det man behöver.Exempel på Bufféfrukost, dock så borde frukten vi åt varje morgon varit med på bild. Vi åt endast en gång frukost i huvudmatsalen då vi tycker buffén var så lugn på denna resa.
Åt man frukost runt 07:00 så var det nästan tomt, men en enda gång upplevde vi denna buffé som stökig, och det var i Panamakanalen när det kändes som om alla ville äta samtidigt!
Även dryckesbetjäningen är extremt effektiv, man behöver bara sätta sig så kommer en servitör och tar upp order, sen har man drycken vid bordet någon minut senare.
Det är sådana här detaljer som Celebrity är bättre på än tex moderrederiet RCCL, men så kostar det ju oftast några kronor mer med Celebrity.
Man blir ju nyfiken på hur bra det är på dom riktigt lyxiga rederierna. :)Och så har vi lagt oss stilla och något stämmer inte! Var är Georgetown???  :o
Det visade sig att dyningarna var för stora utanför Georgetown, så vi fick ligga nere på södra sidan och bussas upp till George Town.Vi behövde dock inte använda våra Tenderbåtar då man hade kört ner dom stora båtarna från Georgetown.AIDA i motljuset, tror det var AIDAmar, såg att hon ligger där nu så hon kanske har den rutten?Så har vi kommit iland. För att åka Tenderbåt, så fick man hämta ut biljetter innan, så det inte blir kaos ner mot däck 1 där man går ombord på tenderbåtarna, sen väntar man på att dom ropar upp det nummer man har på biljetten. Detta gäller bara första timmen  när det är lite tryck, sen är det bara att gå ner som vanligt och gå ombord.AIDA använde sig av sina egna Tenderbåtar, har för mig att RCCL har något slags ägande i dessa större båtar som tillhör ön? Men kan ha fel? Kanske bara är att RCCL/Celebrity betalar för att få bättre kapacitet?

//R
Underbara bilder och repotage, Robert!

Skall bli riktigt spännande att följa. En bra uppladdning för vår nästa kryssning i Februari, från LA.


Andy Cruiser

Tack Andy! :) Vad blir det för kryssning från LA? Hoppas du börjar orka göra reportage igen, dina var alltid uppskattade på gamla Landgången, synd att dom sjönk till botten.
Vi blev faktiskt lite mätta på kryssning efter denna 15 nätters, men man vet hur det blir, snart börjar det klia lite i kryssningsnerven!  :D
Men man blir mer och mer kräsen, så kanske får man unna sig kortare tid men lyxigare kryssning nästa gång.

//R
*

    Penny

  • 190
  • Kryssningar är livet!
    • Visa profil
En härlig start på detta reportage, med tanke på att du kom hem idag?! Många fina bilder, välskrivet och detaljerat. Var själv iväg på en 15-nätters nyligen, jag däremot fick lite blodad kryssningstand. Hade gärna följt med på kryssningen efter. Jag ser fram emot fler bilder och inlägg från dig :)
Kommande
Silja Symphony
Independence Of The Seas
En härlig start på detta reportage, med tanke på att du kom hem idag?! Många fina bilder, välskrivet och detaljerat. Var själv iväg på en 15-nätters nyligen, jag däremot fick lite blodad kryssningstand. Hade gärna följt med på kryssningen efter. Jag ser fram emot fler bilder och inlägg från dig :)

Kom hem igår kväll... ;) Men börjar jobba först i morgon natt igen. Jag kommer återkomma till varför vi blev lite mätta på kryssning lite senare i reportaget.

//R
Underbart Robert, det är klass på dina kryssningsreportage!

Är på språng just nu, men kommer senare i lugn och ro avnjuta reportaget bild för bild!
Herlig reportage Robert, og mange fine billeder. Må have været en fantastisk kryssning.

Bedste hilsner
René
<a href="http://www.cruise-ships.com/profile/rmaz/"><img src="http://ticker.cruise-ships.com/profile/20287-profile.png" alt="Cruise Ships - Profile Ticker" border="0"/></a>
*
Intressant reportage med snygga bilder som vanligt Robert.
Man blir ju sugen på Celebrity. Dock inte med våra barn tror jag.

//Bolle
Senaste kryssningar:
Allure of the seas i Karibien i oktober 2018.
Mariner Of the seas i Karibien i Oktober 2018.

Kommande kryssningar:
I planeringsstadiet.
Kul med ett reportage från ett Millenium fartyg och Sydamerika det har vi inte varit bortskämda med vare sig på nya eller gamla Landgången. Som gammal Sydamerika resenär ser jag fram emot fortsättningen och besöken i Valparaiso, Santiago, BA och Montevideo. Antar ni tog Katamaranen över från BA till Montevideo? Själv blev det aldrig riktigt tid till det utan det blev flyg utan någon större tidsvinst, oftast med PLUNA, Primeras Lineas Uruguayas de Navegacion Aerea.

Angående maskineriet ombord så monterades det in en Wärtsilä diesel någon gång runt 2007-2008. Ursprungligen hade Millenium klassen liksom RCCLs Radiance klass två gasturbiner och en ångturbin. Tror nog att dom under normala driftsförhållanden klarar sig på en gasturbin, diesel samt ångturbinen.
« Senast ändrad: 19 december 2017, 14:22:56 av Bonefish »
Kul med ett reportage från ett Millenium fartyg och Sydamerika det har vi inte varit bortskämda med vare sig på nya eller gamla Landgången. Som gammal Sydamerika resenär ser jag fram emot fortsättningen och besöken i Valparaiso, Santiago, BA och Montevideo. Antar ni tog Katamaranen över från BA till Montevideo? Själv blev det aldrig riktigt tid till det utan det blev flyg utan någon större tidsvinst, oftast med PLUNA, Primeras Lineas Uruguayas de Navegacion Aerea.

Angående maskineriet ombord så monterades det in en Wärtsilä diesel någon gång runt 2007-2008. Ursprungligen hade Millenium klassen liksom RCCLs Radiance klass två gasturbiner och en ångturbin. Tror nog att dom under normala driftsförhållanden klarar sig på en gasturbin, diesel samt ångturbinen.

Åhhh, då var det Wärtsilä maskinen som bjöd på lite härligt ljud, den mullrade lika fint som lastfartygen vi hade runt omkring oss i hamnarna. :) Men någon morgon när vi gick till frukost var det tyst, kanske körde man bara på turbin då?

Vi åkte katamaranen från BA till Colonia och sen buss till Montevideo, sen direktbåten hemåt.

Hoppas kunna lägga ut en del till här innan nattjobbet väntar.

//R


Det fanns en liten fin strand om man ville bada och inte orkade åka så långt...Det var ingen brist på bussar, och här har vi klivit av i Georgetown, självklart utanför ett köpcentrum!  :DVägen längs vattnet är kantad av turistbutiker och ganska dyra krogar. Vi behövde köpa en badhandduk då vi inte som tidigare fick detta ombord. Kanske för att Cayman var enda egentliga "badstoppet" på denna kryssning och Infinity oftast inte angör stopp med bad så har man inte med sig dom sandfärgade handdukarna?M/S Caribe Navigator, flaggad i Antigua/Barbuda, byggd 1995, 100m lång, 17 m bred och 4602 DWT.Sen tänkte vi åka till Seven Miles Beach och bada. Men i lokalbussen så hörde vi att några skulle till en Sköldpaddsfarm så vi åkte dit. Men det var ingen rolig upplevelse, snarare tragisk.Vi hade väl någon tanke om att man tog hand om sköldpaddor, såg till så dom blev fler osv. Men här var det snarare djurplågeri som gällde. Vi vände och skämdes för att vi tyvärr sponsrat dom med några slantar och åkte till stranden.Så är vi på Sevens Miles Beach och den del som är allmän, hela stranden är dock öppen för alla men kantas av hotell som har sina egna solstolar. Här ser vädret ganska så bra ut men vad vi inte ser på bilden är stora svarta mörka moln som snabbt närmar sig från öster, så vi valde att bara ta ett snabbt dopp för att inte fastna här utan tak om regnet skulle attackera oss. Sen åkte vi tillbaka till Georgetown för lunch.
Karibien är inte alltid så soligt som på alla reklambilder...På väg ombord igen, här en av AIDA:s Tenderbåtar.

Sen blev det en bra sjödag med solande och badande innan vi 27/11 skulle ankomma Panamakanalen tidigt på morgonen.Nu lite rundvandring vid frukosten i Oceanview Café, här har vi "fruits, yogurts & muesli!"Blev så glad när jag såg något som liknade mörkt bröd, men det var det inte alls! Utan det var "bananabred" som är mer som en sockerkaka... :(På babordssidan var det "american breakfast" och på styrbordssidan "English breakfast".Sen fanns det även "asian breakfast".I den bakre delen av Oceanview var det oftare lugnare med folk, då dom flesta ville sitta närmare buffén, men det var bara en gång under frukost och lunch som vi behövde leta plats.

Dryckesavdelningen som bjöd på kaffe, te, lemonad, juice och vatten. Vi beställde istället av servitörerna och fick bättre juice och så drack vi kaffe i Café Al Baccio.Bröd i lite olika varianter, mest sött...

Måndag 27/11 så var det då dags för kryssningens höjdpunkt, Panamakanalen! :) Är man fartygsintresserad så är detta en julafton som pågår i 12 timmar. Tyvärr så började dagen lite dåligt med tropiskt regn som gjorde att man fick hålla sig inne eller under taket på balkongen, men skulle bli bättre.På grund av regnet så blev det snabbt fullt i Constellation Lounge, men många hade regnkläder med sig, något som måste varit väldigt varmt med tanke på att temperaturen var upp mot 30 grader. Under hela passagen så fick vi guidning av en guide som berättade om slussar, området och fartyg vi såg, han guidade från bryggan.Utanför staden Colón så bygger man en ny bro, det blir den andra bron över kanalen, det finns en utanför staden Panama.Då vi hade balkongen på babordssidan, så önskade jag mig en sluss så långt åt höger som möjligt och fick min önskan! Här ser ni dom nya stora slussarna medans vi är på väg mot dom gamla.Bogserbåtar fanns det gott om, även om vi inte behövde någon när vi skulle in/ut ur slussarna.Så har vi passerat brobygget och kommer snart fram till första slussningen. Jag kommer i nästa del, komma med lite mera fakta då jag letat fram en broschyr vi fick under kryssningen där det står en hel del information.Transportbåt och vilande bogserbåtar, det var fantastiskt grönt runt kanalen.Det var trevligt att sitta balkongen i lugn och ro med fåglar som kvittrade i träden.Så börjar vi närma oss första slussarna som heter Gatúnslussarna för att slussa upp en bra bit till sjön med namnet Gatún.
Framför oss har vi Dallas Express som är ett containerfartyg med hemmahamn Hamburg.Man ror ut för att hämta hem förtöjningarna i aktern.I fören har man redan börjat koppla ihop oss med lokomotiven, och precis som vi fått reda på tidigare här i Landgången, så används dom inte för att dra fartygen, utan för att hålla fartyget i rätt position, så det finns lok på båda sidor.En vändskiva så man kan flytta över loken till olika sidorna.Brandsprutor, tror dom var till för om loken skulle drabbas av brand och inte för fartygen?Och så är vi redo för slussning och får snart möte med ett fartyg på väg neråt. Men det får ni se mera av i nästa del! ;) Det kommer komma mycket bilder från slussningar och kanalen nu framöver. :)

//R
Så det blev de gamla slussarna i alla fall!  I Celebrity 2017/18 katalog står det New Canal & South America 15 nIght Celebrity Infinty.  Är nog trots allt trevligare att gå genom de gamla slussarna än de nya, dessutom billigare för rederiet.