*
Kea Trader- ett dyrt haveri
« skrivet: 11 september 2017, 12:44:33 »
Det nybyggda containerfartyget Kea Trader (25.145 gt) gick på grund den 12 juli vid Durand Reefs ca 50 sjömil sydost om ön Mare, då den var på resa från Europa  till Nya Zealand via några anlöp i bl.a Franska Polynesien. Hon står mycket hårt på i ett väldigt otillgängligt område.

I början av augusti så hade man fått bort den mesta bunkern. Fartyget hade 756 containers ombord varav 553 är tomburkar. Man har nu i flera veckor lossat containrar, de flesta med en Sikorsky Skycrane helikopter!! Två fartyg, Clipper New York och Industrial Headlands, har legat “stand by” för ta emot containrarna men nu avgått mot Australien. Förra veckan var man klar med däckslasten.

Utan tvekan en mycket dyr olycka som dessutom har fördröjts av vad som betecknas som “vinterväder” i området.
SV: Kea Trader- ett dyrt haveri
« Svar #1 skrivet: 11 september 2017, 15:09:38 »
Jag definitivt kommer det bli väldigt dyrt. Det lutar mot att det blir så dyrt att det övergår P&I klubbens(Skuld) takbelopp där betalningsansvaret övergår på den internationella P&I sammanslutningen. Det är ju lite frågan hur det här kommer sluta det är ju rent ekonomiskt i klassen total loss. Just det avlägsna läget gör ju allt så otroligt mycket dyrare. Bärgningsfirman nyttjar också scopic klausul i LOF kontraktet för att säkra kostnaderna. Ja vi får följa detta och se hur det slutar.
Fredrik Ahlman
*
SV: Kea Trader- ett dyrt haveri
« Svar #3 skrivet: 14 september 2017, 07:55:59 »
Fina bilder i länkarna! Kea Trader har nu stått mer än två månader på grund. Läste att man har nu avslutat lossningen som utförts av en helikopter. Man har lossat 451 burkar. Läste också att bunkeroljan ombord pumpades över till "behållare" som sedan fraktades bort med helikopter!