Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Hjnship

Sidor: [1] 2
1
Färjor / Tveksamt rederimärke?
« skrivet: 14 juni 2018, 20:27:09  »
Skulle ett färjerederi kunna ha denna företagssymbolen idag, eller sälja denna tröja? Eller hade det blivit ramaskri?
Men rätt snygg är den.

https://www.tradera.com/item/2906/313736994/sessanlinjen-trevlig-aldre-t-shirt-med-motiv-stl-ca-36?transactionalEmail=NewToday&utm_source=newtoday&utm_medium=email&utm_campaign=transactional_newtoday&utm_nooverride=1

5
Reseberättelser / Påskresa med m/s Oslofjord
« skrivet: 01 april 2018, 12:21:42  »
Under påsken blev det en tur med m/s Oslofjord mellan Strömstad-Sandefjord. Fint men iskallt väder.

Som fotpassagrare hos Fjordline så har man fortfarande inte tillgång till vänthallen i terminalbyggnaden i Strömstad, som väl ägs av Color Line?
Däremot använder man samma landgångar, men man får gå in "bakvägen" i terminalbyggnaden och gå direkt till landgången. Det innebär att man får stå utomhus och vänta tills de öppnar landgången för ombordstigning. 

Man kliver sedan ombord på övre bildäck och får gå upp en trappa för att nå passagerardäck.

Några vyer över Strömstad från däck.

EOS_4815 by hjnship, on Flickr

EOS_4814 by hjnship, on Flickr

EOS_4818 by hjnship, on Flickr

EOS_4840 by hjnship, on Flickr

EOS_4846 by hjnship, on Flickr
En kosterbåt på ingående


Hotell LaholmenÖversta utedäck med bar sommartid

Ut till havs.


Första fartygsmötet - med Color VikingButiksytorna har gjorts om och utökats något. Det finns nu även ett mindre cafe inom butiksområdet i fören på däck 5.
Annars var det inga förändringar ombord som jag märkte. Men huvudcafeterian ombord hade fortfarande ett samma magra utbud av fikabröd och smörgåsar som jag reagerat på under tidigare resor. På utresan fanns det mer urval i akterbaren än det fanns i cafeterian. Märkligt.
På hemresan hade man dock ett större urval i cafeterian än vad som fanns på utresan, trots att det verkade vara färre passagerare ombord då.   Fler bilder kommer.

6
Fartygsmodeller / Virtuell rundvandring på Titanic
« skrivet: 13 mars 2018, 10:46:00  »
Skillnaden mellan första och tredje klass är minst sagt dramatisk.

https://www.youtube.com/watch?v=q1AJkx3X2cM

7
Reseberättelser / På Stenacruise med Stena Saga
« skrivet: 01 januari 2018, 16:41:10  »
Under julledigheten passade jag på att ta en tur med Stena Saga mellan Oslo-Frederikshavn. Det var min första resa med henne bortsett från en enkeltur mellan Göteborg-Frederikshavn 1994 som jag inte minns mycket av.

Färjeterminalen i Oslo, som används av både DFDS och Stena, ligger ganska centralt. Tar ca 15 min att gå dit från centralstationen.

Färjan ankommer Oslo kl 18.30 och avgår igen kl 19.30. På en timme lastar hon av ett båtlass glada kryssningspassagerare och tar ombord nya.
Jag gissar att den här turen påminner om en Birkakryssning, alternativt en minikryss till Åbo, där man måste lämna hytten ett par timmar innan ankomst för att den skall kunna städas.

Modell av Crown of Scandinavia i originalutförande (?) på terminalen i Oslo.
En däckspromenad på kvällen


Vy förut med spaanläggningenJag reste aldrig med Silvia Regina under Siljatiden, men jag förmodar att spegelväggarna i trapphusen, och kanske även räckena i trapporna, är från den tiden?

Fortsättning följer


8
Reseberättelser / Bilder från en färjeresa på Skagerrak
« skrivet: 16 december 2017, 21:20:41  »
En dag i september tog jag en tur med m/s BOHUS mellan Strömstad-Sandefjord.

På resan testade jag att fotografera med en analog filmsort som jag inte provat förr.
Dessvärre har en del bilder vissa skönhetsfel (bruna ränder) som jag tror beror på kvalitesproblem med själva filmen.
Så ni får ta bilderna som de är.

Det är en bildkavalkad - inte så mycket berättelse.


m/s BOHUS ankommer Strömstad


Faerder fyr vid norska kusten


Möte med Color Viking
10
Färjor / Vilken incident var detta?
« skrivet: 01 december 2017, 18:30:32  »
Hittade denna bild på Flickr. Någon som vet mer om händelsen?

https://flic.kr/p/UDpsJa

11
Övrig sjöfart / Hamnljud på CD
« skrivet: 16 oktober 2017, 18:21:33  »

12
Övrig sjöfart / Fartyg i storformat
« skrivet: 01 oktober 2017, 19:06:39  »
Jag gillar gammaldags fartygsbilder, om fotona är lika skarpa och detaljrika som dessa som jag hittade på Flickr, tagna med storformatskameror med negativformat 8x10 tum (20x25 cm). Ett par av bilderna är faktiskt tagna så sent som 2014, med underbar skärpa och detaljrikedom. Klicka på bilderna i länkarna för att se bilderna i ännu större storlek.


https://flic.kr/p/diJpWt

https://flic.kr/p/nm5qVx

https://flic.kr/p/9eEJ76

https://flic.kr/p/jTiyGp

https://flic.kr/p/q2vq8m


Slutligen en kul kamerabild
https://flic.kr/p/8QHXt9

13
Pollarsnack / Film is not dead!
« skrivet: 05 september 2017, 21:39:08  »
De som är gamla nog att minnas 1960-70 talets filmkameror för hemmabruk, Super-8, kanske är intresserade av att veta att Kodak håller på att utveckla en helt ny Super-8 kamera! Kanske något för nostalgiker att prova, att få nytagna filmer att se ut som 1970-talets semesterminnen från diverse resor med färja...

http://www.kodak.com/US/en/consumer/products/super8/default.htm

Men hobbyn blir nog inte billig. Närmaste filmfamkallning och filmskanning för Super-8 filmer tror jag finns i Tyskland.

14
Reseberättelser / Till Danmark med m/s Kronprinsessan Victoria - 1981
« skrivet: 23 augusti 2017, 12:07:17  »
Jag ger mig in i konkurrensen om nostalgibilder och lägger ut en repris av ett minireportage jag skrev på gamla LG 2009.


Det måste ha varit någon lördag i oktober-november 1981. Vår familj och grannfamiljen skulle åka på dagstur till Danmark med den nya stora färjan som alla pratade om då: m/s Kronprinsessan Victoria. Jag har bara svaga minnen kvar från denna dag, men en del bilder.

På den tiden hade jag bara en enkel Kodak Instamatic kamera, en sån där som gav fyrkantiga bilder och där man inte kunde ställa in vare sig skärpa, bländare eller slutartid, och inte heller någon ram i sökaren så man visste inte heller exakt vad som skulle komma med på bild eller inte... Det vara bara att sikta och trycka och hoppas att det blev bra.


Omslag till reklambroschyr 1981Lite bakgrund om m/s Kronprinsessan Victoria: Färjan beställdes av Sessanlinjen 1979 med leverans 1981. Sessanlinjen började samarbeta med Tor Line under 1980 under bolagsnamnet Sessan Tor Line. Därför skulle Victoria haft texten "Sessan Tor Line" målad på sidorna. Strax innan leveransen köpte Stena aktiemajoriteten i Sessanlinjen, och Victoria kom istället att marknadsföras av det nybildade Stena Sessan Line. Detta är bakgrunden till att Victoria var målad i blå-vitt under hela sitt första år med texten "Sessan   Line" på sidorna (namnet "Tor" övermålat).

Det skulle vara avgång kl 10.00 från Majnabbehamnen i Göteborg. Jag tror mig minnas att på andra sidan älven (norra älvstranden) så låg färjan Safe Christina (ex Prinsessan Christina) upplagd efter försäljningen till Consafe. Där låg även ett par tvillingfärjor med orange skrov och delvis grön överbyggnad förtöjda intill varandra. Nu i efterhand förstår jag att det måste ha varit Otto Thoresens Viking I och Viking III. Dessvärre tog jag inte några bilder på dem, men de var nog för långt bort, och kameran hade ju ingen zoom...   

Strax innan avgångstid passerades vi av Stena Olympica, ankommande från Kiel. Även en brittisk ubåt anlände och förtöjde vid kajplatsen alldeles bakom Victoria.


Stena Olympica anländer från Kiel. Inga bostäder ännu på Norra ÄlvstrandenDelar av resesällskapet på Victorias akterdäck ser Stena Olympica passeraSjälva sjöresan har jag inga detaljerade minnen av, mer än att nya färjan seglade väldigt väldigt lugnt och vibrationsfritt. Inredningsmässigt var den nya färjan helt sagolik jämfört med de färjor jag åkt tidigare. Mörka träpaneler till väggar gav en varm och lyxig ombordkänsla. I aktern fanns en terassformad barsalong kallad "Röda Nejlikan" med plats för 600 personer, och som hade "Kattegatts längsta bardisk" som det sades i reklamen. Kan den ha varit 18 meter? Och i trapphallarna på de övre däcken fanns stora bildserier som visade fartyget under byggnad vid Arendalsvarvet.

Barsalongen Röda Nejlikan på Kronprinsessan Victoria.
Trots att bilden är oskarp så kan man se att att salongen hade en varm och mysig atmosfärVid inloppet till Frederikshavn mötte vi 1973 års Stena JutlandicaFramme i Frederikshavn, Danmark

Till höger i bilden nedan  syns Larvik-Frederikshavnlinjens dåvarande "Peter Wessel"Dessvärre började jag inte fotografera på däck förrän på hemresan, och då hade det börjat skymma, och det klarade inte kameran så bra.Snyggaste skorstenssymbolen någonsin?Några bonusbilder från senare resor med m/s Kronprinsessan Victoria:

Historik om Kronprinsessan Victoria på FoF:
http://www.faktaomfartyg.se/kronprinsessan_victoria_1981.htm

Länk till intressant artikel som jämför Stena Europe (fd Kronprinsessan Victoria) med systerfartyget Normandy (fd Prinsessan Birgitta):
http://www.hhvferry.com/rosslare07_1.html

I boken "Passagerare till sjöss" utgiven av Shippax 2006 beskrevs fartyget i ett eget kapitel.
https://www.shippax.com/en/webshop/passagerare-till-sjoss.aspx

15
Reseberättelser / Rundtur på Byfjorden
« skrivet: 18 augusti 2017, 01:23:49  »
Skärgårdsbåtarna i Uddevalla består av tre fartyg: m/s Byfjorden, m/s Sunningen och m/s Gustafsberg II. m/s Sunningen är byggd 1910 vid Motala Verkstad och hon trafikerar olika bryggor i Byfjorden utanför Uddevalla. Man kan köpa en rundtursbiljett för att åka ett helt "varv".
Det blev jag nyfiken på så jag åkte med en dag. Vädret denna dag var grått men torrt.

http://www.skargardsbatarna.com/sv/våra-turer/uddevallaturen/

(mina kommentarer ligger ÖVER bilderna)Inre hamnen (Södra Hamnen) i Uddevalla


Vi har nu lagt ut och passerar rederisystern BYFJORDEN. På henne kan man åka på skaldjurskryssning och om några månader äta julbord


Delar av inre hamnen är avspärrad pga skredrisk, vilket har skett här.


Uddevallabron kommer vi att få se mer av senare
Vi passerar området där Uddevallavarvet låg före nedläggningen 1986


Och här tror jag Volvo hade biltillverkning under några år, men inte längre.


Del av den långa strandpromenaden

Vi närmar oss den gamla badorten Gustafsberg
Nästa stopp Lindesnäs. Här finns en restaurang.


Skylight
Fortsättning följer…

Sidor: [1] 2