Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Lars H

Sidor: [1] 2 3 4
1
Lastfartyg / Maersk Honams haveri
« skrivet: 19 mars 2018, 18:53:35  »
Lite intressant om försäkringsproblematiken då det oftast bara frossas i bilder.

http://www.spedi.se/maersk-honam/

2
Kryssningsfartyg / Fritt Wi-fi
« skrivet: 16 mars 2018, 10:17:13  »
Har varit trögt att få igång ett väl fungerande internet i branschen. Men i takt med den tekniska utvecklingen har det blivit allt bättre. För inte särskilt många år tillbaka var nätet hopplöst trögt i delar av världen. Stilla Havet tex. Dessutom tog man rejält betalt.

Nu erbjuder många rederier, i likhet med de flesta hotell, fri tillgång till nätet. Senast Oceania.

http://www.seatrade-cruise.com/news/news-headlines/oceania-cruises-introduces-free-high-speed-wi-fi.html

4
Kryssningsfartyg / Silver Spirit
« skrivet: 12 mars 2018, 21:13:07  »
Har rest med Silver Spirit två gånger. Första gången 2010 alldeles efter dopet i Fort Lauderdale med en resa därifrån till Buenos Aires. Nu bedöms fartyget redan vara för litet och skall förlängas. Ett tecken på att efterfrågan ökar inom det här kryssningssegmentet.

https://www.cruiseindustrynews.com/cruise-news/18700-silver-spirit-cut-in-two.html

5
Kryssningsfartyg / Viking beställer ytterligare sex kryssningsfartyg
« skrivet: 06 mars 2018, 22:06:26  »
Utmärkt att det finns aktörer som satsar och inte är knutna till Carnival, RCCL eller NCL. Dessutom med hög klass.

http://www.seatrade-cruise.com/news/news-headlines/viking-plans-6-newbuilds-pushing-cruise-orderbook-to-stunning-100-ships.html

6
Färjor / Bättre för Silja/Tallink än för Viking 2017
« skrivet: 28 februari 2018, 17:17:29  »
Förra veckan redovisade åländska Viking Line sitt resultat. Det var dyster läsning för aktieägarna. Konkurrenten AS Tallink grupp verkar må bättre.

https://via.tt.se/pressmeddelande/tallink-redovisar-rekordomsattning-967-miljoner-euro-under-2017?publisherId=1957917&releaseId=2223468

8
Övrig sjöfart / Upplagda Stenariggar
« skrivet: 22 februari 2018, 11:38:35  »
I början av varje år är några veckor i Las Palmas. Ofta ser man där upplagda oljeriggar. I år dock fler än vanligt. Kunde räkna in åtta drillships inkl tre tillhörande Stena.

https://www.offshoreenergytoday.com/stena-drilling-to-cut-crew-as-three-drillships-remain-idle-in-las-palmas/

9
Kryssningsfartyg / Hur många svenskar åker på kryssning?
« skrivet: 21 februari 2018, 21:25:11  »
Kryssningsbranschens internationella organisation CLIA, har en lite bräcklig men halvhygglig statistik räknat world wide, men svår att få ned på landnivå när det gäller länder med relativt få passagerare. Totalt uppger organisationen att man inför 2018 räknar med 27,2 miljoner passagerare.

Därtill kommer att definitionen av ”kryssning” inte heller är helt solklar, bortsett från att alla nu inte är med i CLIA.

Söker man sig runt i Sverige efter info stöter man också på problem då siffrorna ofta, inte helt förvånande, inkluderar färjetrafik i Östersjön, dygnsresor till Åland och diverse färjelinjer på västkusten till Tyskland, Danmark och Norge. Samma sak med Hurtigruten. Så att renodla är inte helt lätt.

Själv har jag efter diverse detektivarbete i branschen kommit fram till cirkasiffran 85.000 passagerare per år för vad man kan kalla internationella kryssningar exkl då ovanstående färjetrafik, Ålandsresor, Birkas kryssningar och Hurtigruten.

Vet att på 90-talet bedömde dåvarande VD:n på Globetrottrer (man var då dessutom rätt ensam på marknaden) att antalet svenska kryssningsresenärer uppgick till runt 20.000. Så nog har marknaden ökat rejält, även om min siffra, sannolikt också är behäftade med fel.

Desto märkligare skulle man möjligen kunna säga, att inte fler letat sig fram till detta forum. En befogad misstanke skulle vara att just ordet ”landgången” inte har någon attraktionsförmåga.

Kanske skulle man tänka sig att personerna bakom detta forum skulle starta en särskilt webbplats som i högre grad attraherar denna grupp?

10
Kryssningsfartyg / Maasdam
« skrivet: 18 februari 2018, 18:55:39  »
Gamla slitna Maasdam, byggd 1989, poppas upp av HAL med zodiacs och för HAL åtminstone, sätts in på lite mer udda destinationer. Maasdam gick som kanske den minnesgode erindrar sig flera somrar på Stockholm.

https://www.cruisecritic.com/news/news.cfm?ID=8409

11
Lastfartyg / Nästa containerrederi som får problem?
« skrivet: 18 februari 2018, 16:38:17  »
Hyundai? Att det dessutom är ett sydkoreanskt rederi med statligt stöd i ryggen är väl kanske inte helt överraskande.

http://splash247.com/hmms-net-loss-2017-balloons-billion-dollars/

12
Övrig sjöfart / Sveriges Handelsfotta - 83 fartyg
« skrivet: 01 februari 2018, 14:10:21  »
I senaste numret av Båtologen redovisas samtliga fartyg under svensk flagg per den 1/1 2018 som är över 1.000 tdw (lastfartyg) eller 1.000 bt gällande övriga fartyg. Det blir om jag räknat rätt, den föga imponerande siffran 83 fartyg.

Av dessa är dessutom 29 passagerarfartyg/färjor och ro-ro fartyg i trafik till grannländerna och Gotland.

Därtill kommer förstås ett hyggligt stort antal skärgårdsfartyg/vägfärjor och mindre fartyg i huvudsaklig trafik i mer skyddade vatten.

13
Det finns många som tror att tonnageskatten kommer att innebära ett uppsving för svensk sjöfart. Jag tillhör inte dessa. Förfallet har gått för långt. Och det handlar inte enbart om hur många fartyg det finns under svensk flagg. Utan om hela sjöfartsklustret. Sedan får Chalmers säga vad man vill.

Det började på 70-talet med varvskrisen, fortsatte med näringens oförmåga att tänka nytt, ett trilskande Sjöfolksförbund som inbillade sig att ”bekvämlighetsflaggor” kunde utrotas med bojkotter och som bla tvingade Broström att sälja Kungsholm och Gripsholm, till en statsmakt som ständigt inhämtat sitt sjöfartskunnande via Evert Taubes vishäften.

Skillnaden i hur man ser på sjöfarten i Finland och Danmark kan man mer eller mindre dagligen avläsa i medias nyhetsrapportering. Några färska exempel.

Här om Finland ( liten handelsflotta) och forskning om obemannade fartyg. Därtill är man världsledande inom  forskning gällande isbrytning och har trots problem hållit liv i varvsnäringen.


http://gcaptain.com/rolls-royce-opens-autonomous-ship-research-center-in-finland/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Gcaptain+%28gCaptain.com%29&goal=0_f50174ef03-3caa34de2b-169904285&mc_cid=3caa34de2b&mc_eid=2b60416400

Bortsett från att Maersk är världens största containerrederi lägger danska staten ned tankemöda på hur man skall få sjöfartssektorn att växa. Ett helt okänt fenomen i Sverige.

https://maritime-executive.com/article/denmark-releases-plans-for-maritime-growth#gs.K53Tww4

Så vad kan man då fiska upp för nyheter om sjöfart i Sverige? Tja, det blir som vanligt skandaler om det numera gravt avlövade Sjöfartsverket som mest pysslar med internkurser i jämställdhet och hur man trivs på jobbet, resa upp tilldelade forskningsanslag och göra tokupphandlingar av helikoptrar, som man har svårt att få upp i luften.


https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/ingen-svensk-raddningshelikopter-i-ostersjon-inatt

https://www.expressen.se/dinapengar/sjofartsverket-fick-miljoner-till-forskning-gick-till-resor-och-pr/

Svårt att känna någon brinnande optimism!

14
Kryssningsfartyg / Orderläget 2018 - 2026
« skrivet: 26 januari 2018, 13:42:42  »
Med Carnival Corp. senaste beställningar (från igår) finns nu 95 kryssningsfartyg i order för perioden 2018 - 2026.

https://www.cruiseindustrynews.com/cruise-news/18448-p-o-orders-new-ship-for-2022-delivery.html


https://www.cruiseindustrynews.com/cruise-news/cruise-ship-orderbook.html

15
Övrig sjöfart / Våghöjder och sånt
« skrivet: 23 januari 2018, 15:19:15  »
Dåligt väder är inget som folk inom professionen ser som ett särskilt spännande diskussionsämne där man försöker bräcka varandra i upplevelser. Den som med ett handelsfartyg blivit flera dagar försenade på resa Kontinenten - USA:s ostkust, pga av dåligt väder en vinter i Nordatlanten, vill helst glömma allt och få en chans att sova ut när man kommer fram.

Däremot är inte helt ovanligt att från fjuniga ynglingar till pensionärer få höra om dramatiska strapatser  och höga vågor man varit med om på en Finlandsbåt eller en färja mellan Göteborg och Tyskland. På detta forum har man kunna läst om folk som gillar när det ”gungar” och andra som har en förhoppning om att det kryssningsfartyg man bokat, skall drabbas av riktigt skitväder och tom orkan, vilket man då får anta skulle förgylla passagerarens reseupplevelse och kanske ge uppslag till spännande berättelser inför en begeistrad hemmapublik.

Självklart är förvisso såväl väder som våghöjder till sjöss ytterst intressanta att studera ur alla möjliga aspekter. Tex varför det skapas tsunamivågor och deras ringa höjd med extremt långa våglängd till havs. Eller teorier om hur mindre vågor vid hårt väder kan samverka för att skapa en plötslig jättevåg som senare försvinner.

Vad gäller gigantiska våghöjder är uppgifter om dessa notoriskt opålitliga. Och det av det enkla skälet att dessa har varit svåra att mäta även om modern teknik nu gjort det betydligt enklare. Många äldre uppgifter om enstaka montervågor betraktades länge som fria fantasier men inte bara dess existens, utan även hur ofta de förekommer, har senare bekräftats. Numera mäter och rapporterar man sk signifikant våghöjd. Med detta menas enkelt uttryckt den genomsnittliga våghöjden för den högsta tredjedelen under en viss tidsperiod. Det innebär att när meteorologiska varningar går ut till sjöfarten om en signifikant våghöjd på säg 17 meter (som för några dagar sedan utanför Japan), kan enskilda vågor vara väsentligt högre.

Den sk Draupner vågen, som slog in i en oljeplattform 1995 med samma namn, utanför Norge är väldokumenterad och hade en höjd av 25,9 meter och även den på 29 meter utanför Skottland år 2000.

Här en länk för den intresserade.


https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rogue_wave

Sidor: [1] 2 3 4