Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Lars H

Sidor: [1] 2 3 ... 27
1
Färjor / SV: Längre uppehålls-/varvstid
« skrivet: Idag kl. 10:27:47 »
Lite svårförståelig undran.

Varvsbesök, vare sig det gäller forna tiders segelfartyg, färjor, kryssningsfartyg, tank- eller containerfartyg görs och har alltid gjorts helt oberoende av intäktsbortfall och besättningskostnader under perioden. Och vad är det som säger att varvsbesök är längre nu än tidigare? Generellt inom sjöfarten gäller väl snarare att dessa numera är kortare och mer intensiva. Ofta sker varvsbesök dessutom långt från besättningens hemorter, så att dessa skulle få gå och skrota på plats utan lön eller skickas hem till kanske en annan kontinent för ett varvsbesöks skull, och sedan tillbaka, faller på sin egen orimlighet. Möjligen kan man passa på och göra en del besättningsbyten.

För övrigt blir det som Henke H skriver ofta rejält mycket mer att göra för besättningen under ett varvsbesök.

2
Kryssningsfartyg / SV: Norwegian Breakaway i hårt väder!
« skrivet: 15 januari 2018, 16:27:43  »
Visst, kommer ihåg att när jag var till sjöss i handelsfartyg så var det höga trösklar på kanske 15 - 20 cm överallt och dessutom rejäla dörrar. De enda svaga dörrar och låga trösklar jag kommer ihåg var dessa förbannade skramlande skjutdörrar av trä som gick in till styrhytten och som man på olika sätt fick försöka staga upp.

Men vad gäller kryssningsfartyg har också sett att man utanför de vanligt förekommande glasdörrarna också, på lägre däck åtminstone, har mer robusta, som används vid dåligt väder då man stänger av tillträde till tex promenaddäck.

3
Reseberättelser / SV: Carnival Legend Söderhavet
« skrivet: 14 januari 2018, 12:38:10  »
Trist var nog fel ord. Mindre intressant snarare.

4
Reseberättelser / SV: Carnival Legend Söderhavet
« skrivet: 14 januari 2018, 12:33:41  »
Lustigt nog har jag också besökt Isle of Pines i Nya Kaledonien. Läser i min dagbok (då jag skriver hellre än fotograferar) att jag försökte köpa Coca Cola på stranden där men fick nobben då jag bara hade US dollar. Noumea och hela Nya Kaledonien tyckte jag ändå var lite trist jämfört med Vanuatus Port Vila och Luganville.

Apropå tallarna du nämner så har jag för mig att namnet Kaledonien fick man av britterna som tyckte det lite påminde om Skottland och kallade ögruppen Nya Skottland.

5
Reseberättelser / SV: Carnival Legend Söderhavet
« skrivet: 14 januari 2018, 11:48:55  »
Kul. Behövs nya krafter på detta forum.

Allmänt så gör mängder av svenskar intressanta kryssningar till udda resmål och med udda fartyg. Tyvärr är det få som hittat hit.

6
Kryssningsfartyg / SV: Hur stora kan kryssningsfartyg bli?
« skrivet: 13 januari 2018, 20:46:01  »
Ligger mycket sanning i det inlägget. Men lägger man därtill språkförbistring och lätt uppflammande paniiksituationer blir skillnaderna mellan tex ett handelsfartyg med en tränad besättning - trots allt - gigantisk i förhållande till ett kryssningsfartyg (litet eller stort) eller en Finlandsbåt. Oavsett antal livbåtar och flottar.

7
Mycket informativt!

8
Kryssningsfartyg / SV: Hur stora kan kryssningsfartyg bli?
« skrivet: 13 januari 2018, 14:57:15  »
I fint väder där livbåtar och flottar på båda sidor kan nyttjas är det förstås inga större problem att evakuera ett närmast oändligt antal pax och crew. Men så underbar är tyvärr sällan verkligheten och ofta är bara en sida tillgänglig.

Kommer ihåg att för några år sedan fanns idéer om att placera livbåtar i en sorts genomgående kassuner tvärs över fartyget för att fritt kunna sjösätta dessa på vilken sida som helst. Men jag förstår att detta förfarande inte medförde några större oavationer från rederiernas sida.

9
Kryssningsfartyg / SV: Norwegian Breakaway i hårt väder!
« skrivet: 13 januari 2018, 13:54:22  »
Klart att går man tex mellan New York och Bermuda vintertid så är det förstås inte ovanligt med dåligt väder. Det begriper nog de flesta New York-bor. Ungefär som de britter som sen höst reser med QM2 från Southampton till New York. Men det är förstås inte bara sådana som tar kryssningar med startpunkt från respektive stad.

Sedan är det naturligtvis även rederiets ansvar att fördröja avgång eller tom inställa kryssningar när man vet att det vankas dåligt väder. Det är förstås ofta en svår och ytterst grannlaga uppgift där man inbjuder till kritik oavsett beslut.

Inte blir det bättre av att amerikaner är överjävligt sugna på att stämma främst USA baserade rederier.

10
Kryssningsfartyg / SV: Norwegian Breakaway i hårt väder!
« skrivet: 13 januari 2018, 13:05:55  »
Passagerarnas reaktioner och vittnesmål vid den här typen av händelser är notoriskt opålitliga. En hastig undanmanöver i utmärkt väder som genererar en lutningsvinkel på säg runt 12- 14 grader (kallas ibland för panikvinkel) kan skapa det mest märkliga reaktioner. En Costa båt jag reste med började en mamma, tillsammans med sina barn, att gråta och bedja till Gud vid just en sådan händelse.

11
Kryssningsfartyg / SV: Norwegian Breakaway i hårt väder!
« skrivet: 13 januari 2018, 12:25:10  »
Nu är jag av flera skäl kritisk till säkerhetstänket vid byggandet av den här typen av stora flytande hotell. Men att just det här vädret, även om det sägs att i byarna blåst 50 knop, på något sätt skulle ha hotat säkerheten (trots kacklet om ”bomb cyklon”) är överdrivet. Hur inte läst om att några handelsfartyg i området hade några större problem. 

Det vatten som kommer in genom glasdörrarna med de till synes alltför låga eller tom obefintliga trösklarna (vilket rederiet kan kritiseras för) är skvätt eller regnvatten. Hade det varit direkt sjö hade dörrarna försvunnit! Och allt detta händer väl på däck 7 eller 8 dessutom? Jag har också förstått av rapporteringen att vatten även kommit in i vissa balkonghytter. Sannolikt samma problem med otäta glasdörrar även där.

Att lös inredning tar stryk vid rullning eller sättning är inget konstigt. Inte heller att prylar på däck lättar när det blåser.

Inte helt förvånande har denna videosnutt och den rädsla den framkallat mötts av viss undran från var och en som har mer handfast erfarenhet av dåligt väder till sjöss. Å andra sidan är det kanske inte konstigt att folk blir förskräckta när man upptäcker att rederiernas försäkringar om att man betvingat naturen inte är helt med sanningen överensstämmande. För övrigt verkar inte rederiet, initialt åtminstone, ha skött händelsen särskilt bra.

12
Kryssningsfartyg / SV: Varma vinterkryssningar
« skrivet: 11 januari 2018, 13:23:23  »
Ja, vi skulle väl aldrig resa med till Las Palmas enbart för att åka en vecka med Pullman. Men har man gått och skrotat i stan några veckor kan det vara ett trevligt avbrott eller avslut.

Lite som en veckokryssning i Östersjön från Stockholm med i princip vilket rederi som helst som erbjuder ett bra pris. Kan man sedan glädjas åt att ens ytterst låga förväntningar kommer på skam skall man inte klaga.

13
Färjor / SV: Gågator, Silja vs Freedom-klassen
« skrivet: 10 januari 2018, 22:42:11  »
En person man inte heller skall glömma är Kai Levander. Han har som chefskonstruktör varit inblandad i det mesta vad gäller nytänk inom finsk skeppsbyggnad. Det inkluderar allt från världens första större kryssningsfartyg utan insideshytter (Royal Princess) i början på 80-talet,  Finnjet, Silja Serenade, Windstars segelfartyg, Radissons SWAT-fartyg,  Oasis of the Seas samt mängder av andra nyskapande projekt inkl maskinarrangemang.

I många projekt jobbade han tillsammans Harri Kulovaara. För övrigt är Levander en mycket trevlig person.

14
Kryssningsfartyg / SV: Varma vinterkryssningar
« skrivet: 10 januari 2018, 18:59:06  »
Det är riktigt att även andra kör från gulfstaterna. Sedan fanns/finns det ju varianter till Madeira och Kanarieöarna från såväl England som Barcelona. Vet att åtminstone tidigare körde Fred Olsen och ännu tidigare Cunard, sjösjukevilliga engelsmän mitt i vintern från Southampton på kortkryssningar söderut. Personalen hade det mest besynnerliga berättelser att förtälja.

15
Kryssningsfartyg / Varma vinterkryssningar
« skrivet: 10 januari 2018, 14:17:11  »
För den som funderar på en kryssning vintertid i ”närområdet” har utbudet ökat dramatiskt de senaste åren. Dvs till Medelhavet, Kanarieöarna och Gulfstaterna. Förr var Karibien det enda och närmaste som erbjöds.

Sol och värme kan förvisso utebli under en kryssning vintertid i Medelhavet. Säkrare är då Kanarieöarna och Gulfen med ungefär lika lång flygresa från Sverige.

Costa kör kortkryssningar från Dubai och spanska Pullman runt Kanarieöarna, med avstickare till Marocko. Båda varianterna säljs även i kombination med hotellveckor. Vi har bekanta som kryssade en vecka runt Kanarieöarna med Pullmans Horizon. Dvs fd  Celebrity Horizon. De är vana kryssningsresenärer och hade därför hyggligt lågt ställda förväntningar på Pullman men man kunde efteråt konstatera att det var klart ”value for money”. Faktiskt ett klart plus för maten med tanke på priset. Britter, tyskar och spanjorer var dominerande nationer bland passagerarna.

Själva tillbringar vi varje vinter ett antal veckor i Las Palmas. I år blir det inte av att kombinera med en kryssning men nästa år skall vi nog testa Pullman.

Sidor: [1] 2 3 ... 27